18 november 2006: de derde uitzetting.

 

Het was op 4 dagen na precies een jaar geleden (22 november 2005) dat de eerste spiegelkarpers van het Spiegel Karper Project Zuidelijke Rand-Meren in de omgeving van de Hollandse brug te water gingen. Deze keer waren we net als bij de tweede uitzetting wederom bij de Stichtse brug, en waren de weersomstandigheden een stuk aangenamer. Daar waar de vorige keer de tenen er bijna vanaf vroren, scheen er nu een lekker zonnetje, en stond er een klein beetje wind. Net als de vorige keer waren de vissen al aan de vroege kant gearriveerd. Gevolg was dat de 'helpende handen' er nog niet waren, en dat Joris en Henk zelf ook aan de bak moesten om de vissen naar het opvangbassin te brengen.

 

  

  

De vissen die deze keer tevoorschijn kwamen waren een kruising tussen Franse Villedon karpers en Valkenswaard Spiegelkarpers, opgekweekt in vijvers in Duitsland. Stuk voor stuk schitterende vissen, met mooie schubbenpatronen. Dit in tegenstelling tot de vissen van voorgaande uitzettingen, die duidelijk wat minder geschubd waren. Sommige vissen waren misschien wat aan de kleine kant, maar die werden apart gehouden, en mogen in een 'geheim' watertje zonder roofvis nog even doorgroeien voordat ook zij uitgezet worden. 

  

 

    

Deze keer werd de vis tijdelijk opgevangen in een soort drijvend bassin, dit werkte door het ondiepe water langs het strandje beter dan het visnet van de vorige keer. Vervolgens werd de weeg, meet en foto plaats weer opgebouwd en kon het registreren gaan beginnen.

Ook deze keer nam Henk weer de foto's, en mocht Joris worstelen met de soms iets te drukke vissen. 

  

  

Tijdens het meten en wegen werden er ook nog vissen geadopteerd. Belangstellenden zochten ter plekke de vissen uit, en na betaling van 5 euro per spiegelkarpertje konden ze zichzelf de gelukkige adoptie-ouders noemen. En nou maar hopen dat hun nieuwe kindjes nog eens een keertje boven water komen!! Overigens was er ook deze keer weer de hele middag een behoorlijk aantal belangstellenden aanwezig.

  

   

 

Uiteindelijk konden de eerste vissen weer worden vrijgelaten, ook deze keer weer zonder champagne, maar toch ook deze keer weer een leuk moment: de eerste vissen van de derde uitzetting.

 

 

 

En zoals ik ook de vorige keren heb vermeld: adopteren kan nog steeds. Ook ter plekke werden nog de nodige vissen geadopteerd, want zo kan het ook. Kan je ter plekke zien wie jouw nieuwe kindje wordt. En adoptie is belangrijk. Zonder financiŽle ondersteuning, hoe klein ook, zijn dit soort projecten niet mogelijk. Dus .... doe mee. 

 

 

Verslag afkomstig van de site van SKP ZRM.

 

Zaterdag de 18de november was het dan eindelijk zover. Een nieuwe partij spiegelkarpers voor onze randmeren werd om half 1 ís middags afgeleverd aan de Gooimeerkant van de Stichtse brug. De berichten vooraf waren niet al te best. Maar dan hebben we het niet over de weersberichten. Die waren prima. Mooiere uitzetdag kon je niet bedenken. Neen, waar we ons hart voor vast hielden was het formaat van de geleverde karpers. De leverancier (Viskweekcentrum Valkenswaard) kon niet voldoen aan de al jarenlang geuite wens van het formaat van pootspiegeltjes. (Net als aardappels worden karpers gepoot.) Dat zou tussen de 1 en 2 kilo dienen te liggen. Om snoeken, aalscholvers en een lange winter niet in de kaart te spelen besloten wij vooraf spiegeltjes van kleiner dan 750 gram niet uit te zetten.

De eerste aanblik van een teiltje vol spiegelkarpers is meestal genoeg om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Dat viel niet tegen. De beschubbing was zeer variabel en vaak ronduit fraai. Het zijn stuk voor stuk broertjes en zusjes van een kale vader van Franse origine, uit Lac de Villedon, en een zwaar beschubde moeder uit de oude Valkenswaard-stal.

Wat meteen ook opviel was de levendigheid van de visjes. Die vitaliteit kunnen ze best gebruiken in het grote Gooimeer want het formaat liet inderdaad veel te wensen overhield. Van de 400 geleverde karpers waren er

 

130 kleiner dan 700 gram. Die kleintjes hebben we niet uitgezet maar overgebracht naar een visarme vijver in de hoop dat ze daar overleven en groeien. Over hulp hadden we niet te klagen. Naast onze vaste ploeg waren er verheugend veel karpervissers uit de buurt. Ze staken hun handen uit de mouwen, beoordeelden elk karpertje kritisch en wat meer was, waren niet te beroerd om een mooi spiegeltje gelijk te adopteren. In totaal haalden we zomaar 70 euro op! Voor karpers met dit gewicht goed voor bijna 20 karpers.

 

Om een uur of 4 lieten we het laatste schooltje karper vrij in het heldere water. Ze scharrelden nog even rond onze waadbroeken voor ze het ruime sop kozen. Nou maar hopen dat ze een veilige schuilplaats voor de winter vinden.

Speciale dank aan het Amsterdamse projectteam!

 

_________________________________________________________________________________________________

   

Het spiegelkarper project Zuidelijke Randmeren

   

 wordt mede gesponsord door: