We draaien! (door Henk en Joris)


Met een welklinkende knal van een champagnefleskurk is dinsdagmiddag de 22ste aan het Gooimeer het startschot van het SKP ZRM gegeven. Het begon met een wazig zonnetje maar dat deed weinig af aan de eerste winterkou. Des te verbazender dat de opkomst zo goed was.


Met wat improvisatie stond het tijdelijke onderkomen van onze projectspiegels spoedig als een huis. Ze konden komen! Die eerste spiegels in de teilen hebben het altijd het moeilijkst want wee je gebeente als je er dan als projectspiegel in spé niet toppie uitziet. Het oordeel van karpervissers is zelden mild. “Moet je die zien: wat is er met die staart?” Blinden, slechtzienden, karpers met acnee, schurft, schaafwonden, niets ontgaat de karpervisser die spiegels uit gaat zetten. Het oordeel viel mee. Het waren stevige vissen en behoorlijk gaaf.


Natuurlijk we willen allemaal prachtige schubbenpatronen maar zonder Valkenswaardoogst moeten we het stellen met kale Duitsers. En dan word je dus al snel lyrisch van karpers met 2 of 3 schubben op de flank! Henk en ik waanden ons even filmsterren (de champagne hielp lekker mee) toen de camera’s alom klikten bij de invrijheidstelling van de eerste twee projectspiegels. Leuk, maar we hadden toen nog 237 spiegels te gaan en dus was er werk aan de winkel. Om het niet te veel op productiearbeid te laten lijken, liet Guido eens een karpertje slippen, drukte Henk weer eens te laat af en verzonk ik onverhoeds in dromen. Maar scherp werden we gehouden! Door wie? Nooit gedacht dat ons adoptieplan er toe zou leiden dat de kersverse ouders (ja echt vader en moeder aanwezig!) zich zo over hun kleintjes zouden ontfermen! Blauwbekkend, en klappertandend stonden de adoptieouders daar te wachten (je zou  maar nummer 212 hebben!) en toch smolten ze bij het zien van hun spruit. Extra foto’s, kaartjes mee naar huis, niks was te gek. Tegen 4’en kwam er schot in de zaak. De volhouders werden alsnog getrakteerd op de gehoopte show van de projectspiegels. In het licht van de ondergaande zon rolde de een na de ander aan het oppervlak. Nu maar hopen dat ze de volgens ons verwachte (is hier de wens de vader van de gedachte?) zuidoostelijke koers volgen en de kwaaie beroepsvissers van het IJmeer weten te mijden! Alle vrijwilligers, bedankt en op naar de eerste terugmelding,


Even nog de cijfers 450 kilo, 236 stuks, 1900gr gemiddeld, nr.131 is de grootste met 51 cm en 3000 gram en nr.227 is de kleinste met 30 cm en 550 gram.

Joris en Henk

 

_________________________________________________________________________________________________

  

Het spiegelkarper project Zuidelijke Randmeren

   

 wordt mede gesponsord door: