De diverse terugmeldingen! 

 

Enkele bij ons bekende terugmeldingen van een project-spiegelkarper.

 

Voor meer info: www.freewebs.com/skp-zrm

 

 

______________________________________________________________________________________________________________

Twee projectspiegels voor mijzelf: september 2009.

 

Tijdens een sessie samen met Arie was het weer raak: deze keer 2 projectspiegels voor mij. Snel naar Joris gemaild, en de eerste bleek een goede bekende van Joris zelf te zijn. Hieronder vind je zijn reactie. Info over de tweede volgt hopelijk nog.

 

Ha Jos en Arie,

Toch geen 9 septembergrap? Het is wel het jaar van de maffe meldingen. Die ene herkende ik gelijk. Niet zo gek want ik heb 'm drie keer gevangen. Is een vis van juni 98 de eerste uitzetting in het Zuider Amstelkanaal. Eerste vangst 18-01 99 in de Amstel bij de Omval. Toen 9 jaar uit beeld! Misschien een palinkje eten in Volendam? tweede vangst vorig jaar 03-04 in de Amstel vlakbij Carré (er is maar 1 mafkees die daar vist). Derde vangst in De Diemen op 24-05-08. Vierde vangst op 31-03 van dit jaar. Bijna exact een jaar na de eerste vangst bij Carré. Precies dezelfde plek door dezelfde mafkees. Ik vermoedde dat ie in mei richting de Diemen zou gaan maar hij is dus iets verder van huis gegaan. Hoe? Joost mag het weten. Nou als ik het moet zeggen via het IJ door de Oranjesluizen het IJmeer op enzovoorts. Toch een slordige 40 km! En ik vandaag bij Carré maar hopen dat deze mooi beschubde er weer aan ging hangen.... Die ander heb ik nog geen poging gedaan maar zou goed een wilde kunnen zijn. In ieder geval zie ik niet meteen welke uitzetlichting. Dat hoor je nog.

Mazzel van Joris

Ps z'n gewicht en lengte zijn al een tijdje ongeveer gelijk.

 

 

Spiegel uitgezet op 25 juni 1998 in het Zuider Amstel kanaal:

 

 

Eerste keer teruggevangen op 18-01-1999 op de Amstel

         

   Tweede keer teruggevangen op 03-04-2008 op de Amstel bij Carré.

 

Vierde keer teruggevangen op 31-03-2009 wederom de Amstel bij Carré.

 

Vijfde keer teruggevangen op 08-09-2009 door mijzelf.

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________

Eindelijk een projectspiegel voor mijzelf: mei 2009.

 

Enige dagen terug heb ik een sessie gedaan op het grote water, en het was meteen bingo! Een schitterende spiegel van 78 cm en 24,4 pond belandde in het net. Een puntgave vis, werkelijk super. Snel een foto van de linkerflank gemaakt (als je het niet meer weet welke zijde je moet fotograferen, probeer dan een plankfoto voor de geest te halen) en opgestuurd naar Joris Weitjens. De volgende dag had ik al een antwoord. De vis bleek uitgezet in november 2002, hij was destijds 44 cm lang en woog 1850 gram. In ruim 6,5 jaar tijd dus 34 cm en 20.7 pond gegroeid. Klik hier om de foto's te bewonderen  (wel even naar beneden scrollen). kijk maar goed of het dezelfde vis is. Je kunt spiegels melden via de site van het SKP-ZRM (zie link aan de linkerzijde), maar natuurlijk ook via ons.

 

 

Teruggevangen mei 2009:
 

(Klik op de foto voor een vergroting)

          Uitgezet november 2002, lengte 44 cm, gewicht 1850 gram  (3.7 pond)

 

          Teruggevangen mei 2009, lengte 78 cm, gewicht 12.200 gram  (24.4 pond)

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________________________________________________

Weer 1 van mijn kindjes boven water: mei 2008

 

Inmiddels is mijn 2e kindje al weer aan de oppervlakte verschenen, hij is gevangen door een bekende van mij, en het is een vis van de uitzetting van 18 november 2006. Destijds woog hij 700 gram, inmiddels weegt hij 4500 gram, een toename van 3800 gram dus. Klik hier om de foto's te bekijken.

 

______________________________________________________________________________________________________________

Wederom een terugmelding in 2007:

 

Het adopteren van spiegeltjes dient een goed doel, maar het is natuurlijk ook leuk als zo'n geadopteerde vis weer eens boven water komt. En laat nou toch één van mijn 9 kindertjes gevangen zijn? Het is nummer 25 van de eerste uitzetting (22 november 2005) op het Gooimeer. De vis woog destijds 2,5 kilo en was 45 cm lang. Momenteel weegt hij maart liefst 13 pond, bij een lengte van 61 cm, en is op 8 km van de uitzetplaats teruggevangen. Hij doet het dus goed. Klik hier om de foto's wat groter te zien.

 

______________________________________________________________________________________________________________

SKP ZRM- laatste nieuws april 2007

 

Melden die spiegels!

Eindelijk een update. Zou tijd worden! Het seizoen is begonnen en de eerste projectspiegels zijn alweer binnen. We naderen daarmee de 30 terugmeldingen van onze projectspiegels. Geen gekke score voor een beginnend project en we zijn daarover dan ook zeer tevreden.

 

Net als bij andere projecten komt het gros van de terugmeldingen van slechts enkele karpervissers. Dat kan betekenen dat zij ‘toevallig’ op de plekken zitten waar de projectspiegels zwemmen, maar ook dat anderen de spiegelkarpers niet melden. Dat laatste zal zeker een rol spelen.

 

 

Onbekendheid met het project? Voor bezoekers van onze site klinkt het misschien vreemd in de oren maar de ervaring leert dat heel veel karpervissers gewoon niet de moeite nemen om zo’n ‘lullig visje’ te fotograferen, laat staan te meten en te wegen. Dat is gedoe en dat gedoe wordt slechts gereserveerd voor vissen van respectabel gewicht. Gelukkig zijn jullie anders.

 

We roepen hierbij alle karpervissers van de Zuidelijke Randmeren op om dit jaar de gevangen spiegelkarpers minimaal te fotograferen (linkerflank) en de foto naar ons te e-mailen. Je krijgt gegarandeerd antwoord of we ‘m gevonden hebben en zo ja waar ie is uitgezet enz. Bovendien respecteren we het verzoek om stekinfo geheim te houden.

 

Resultaten:

  • Van de 26 gevangen spiegels zijn er 22 afkomstig van de uitzetting uit nov. 2005 bij de Hollandse brug in het Gooimeer en 4 van de uitzetting in maart 2006 bij de Stichtse brug.

  • 17 Projectspiegels van de Hollandse brug zijn teruggevangen in het Gooimeer en 5 in het IJmeer.

  • De gemiddelde afstand tot het uitzetpunt van alle terugmeldingen tezamen is circa 5 km. Dat is dichterbij dan vooraf gedacht en minder ver dan het gemiddelde bij bijv. het IJsselproject (circa 12km).

  • Verdere terugmeldingen hebben we nog niet ontvangen. De verste meldingen komen van het IJmeer bij Diemen: circa 12 km van het uitzetpunt.

De algemene indruk van de verspreiding en migratie is dat de projectspiegels lang bij elkaar zijn gebleven en veelal in de naaste omgeving zijn blijven hangen. De groei van de projectspiegels, in zoverre de melders lengte en/of gewicht hebben doorgegeven, is bemoedigend. De richting het eind van het groeiseizoen (september/november) gevangen spiegels waren gemiddeld circa 58 cm bij een gewicht van circa 9 pond. Bij uitzetting lag de gemiddelde lengte op 45 cm bij 2000 gram. Dat is een gemiddelde toename van 13 cm en 5 pond. In vergelijking met andere projecten zit dat zo’n beetje in het midden.   

 

______________________________________________________________________________________________________________

17-10-2006

 

Karpervisser vangt eigen projectspiegel! 

  

Het meest bijzondere nieuws is wel dat adoptant en eerdere terugmelder Marco de Graaff afgelopen 6 augustus z’n eigen adoptiespiegel heeft teruggevangen. Het gaat om de nummer 8 van de eerste uitzetting. Al eerder hadden we ons gerealiseerd dat ‘je eigen vis vangen’ tot de mogelijkheden behoort maar de kans is zo enorm klein dat we vonden dat we daar wel iets (een prijs of zo) aan moesten verbinden. We nodigen Marco alvast uit voor onze eerste projectavond in komende wintermaanden (Kunnen wij nog even nadenken over z’n prijs…). 

De vis werd wederom gevangen in het IJmeer. Heel mooi maar aan dat laatste zit voor onze Henk Kostense een zuur kantje aan. Henk verlegde juist dit jaar met het oog op terugmeldingen z’n karpergronden van het IJmeer naar het Gooimeer. Henk scoorde aan het Gooimeer slechts schubs…

 

______________________________________________________________________________________________________________

September-2006

 

Megavangst projectspiegels 

  

Dat onze projectspiegels wel degelijk ook op het Gooimeer te vangen zijn bewees een groepje karpervissers in september. Niet al te ver van het eerste uitzetpunt (de Hollandse brug) wisten zij in korte tijd maar liefst een kleine 20 projectspiegels te vangen! De intussen ontvangen tien foto’s konden allemaal worden herleid tot ons archief! Negen van de tien projectspiegels kwamen van de eerste uitzetting, 1 van de spiegels bleek er eentje van de uitzetting in maart bij de Stichtse brug. Deze vangsten tonen opnieuw aan dat veel van de ZRM-projectspiegels nog met elkaar optrekken. Wellicht wordt die grote ‘aanhankelijkheid’ mede verklaard door het

karakter van het water (groot en open.) In beslotener watersystemen zoals de Amstel-boezem splitsen de karpers zich veel eerder na hun uitzetting op. Helaas zijn de meeste projectspiegels niet nauwkeurig gemeten en gewogen. Toch laten de weinige cijfers wel zien dat de projectspiegels het goed doen in het Gooimeer. Een eind september gevangen projectspiegel van de Hollandse brug woog al ruim 10 pond en was uitgezet op 4 pond. Een groei van 6 pond in 1 groeiseizoen is nu al ver boven de door ons gestelde norm van 4 pond. Toont aan dat er voldoende groeiruimte is voor de projectspiegels.

 

______________________________________________________________________________________________________________

17-7-2006

 

De tweede terugmelding! 

 

Marco de Graaf heeft op 17-07-06 twee spiegeltjes gevangen op het IJmeer nabij IJburg/Diemen, een derde vis werd verspeeld. Het bleken ZRM spiegels te zijn, eveneens afkomstig van de eerste uitzetting bij de Hollandse Brug op 22-11-05. Helaas ontbreken de gegevens mbt gewicht en lengte. Hiermee is overigens wel duidelijk geworden dat niet alle uitgezette spiegeltjes van de eerste uitzetting richting Gooimeer zijn gezwommen, sommigen hebben blijkbaar voor de andere kant gekozen. Vrij verrassend overigens, omdat de projectspiegels van verschillende buurprojecten zelden vanuit het westen of noorden worden gemeld. In Amsterdam is bijvoorbeeld nog geen enkele karper van het project uit het nabijgelegen Weesp is teruggevangen terwijl er andersom uit Amsterdam vele tientallen nabij Weesp zijn teruggemeld. 

De afstand over water van de Hollandse brug tot bij IJburg zal minimaal 12 km zijn. Dat een groepje vissen van dezelfde uitzetting met elkaar optrekken komt veelvuldig voor. In het Amsterdamse project bijvoorbeeld streek een jaar na uitzetting (2001) ineens een 20-tal projectspiegels neer op een stek aan de Amstel waarvan er binnen een maand 16 verschillende werden teruggevangen. Soms 4 a 5 op een middag. Toch is dit een verschijnsel dat je langer dan 2 jaar na uitzetting nog zelden ziet, ze raken elkaar vaak toch kwijt. Iets anders is dat je vaak wel een aantal projectspiegels achter elkaar vangt, maar die zijn vaker dan je zou verwachten van compleet verschillende lichtingen (uitzetjaren.) Een spiegel trekt dus wel graag met een andere spiegel op, maar ze hoeven zeker niet uit dezelfde vijver te komen. De vanger suggereerde dat ze zo dicht bij elkaar blijven om op dat grote water een gevoel van veiligheid te behouden. Zou goed kunnen kloppen. 

 

Eén van de spiegels, nr 23 bleek overigens geadopteerd te zijn, en de adoptieouder Gerrit is hiervan inmiddels op de hoogte gebracht. Jammer dat het niet een van mijn eigen adoptiekindertjes was, zou ik toch erg leuk vinden.

 

  

______________________________________________________________________________________________________________

19-6-2006

 

De eerste terugmelding! 

  

Via onze site (www.freewebs.com/skp-zrm) kregen we op maandag 19 juni 2006 bericht van een gevangen spiegelkarper(tje) in het Gooimeer ter hoogte van Huizen. Tijs  Kruithof ving het karpertje diezelfde dag op 46 cm en 3000 gram . Kijk dat is nog eens snel handelen! Henk sloeg meteen aan het zoeken en ondanks de matige kwaliteit van de foto kon hij hem vrij snel traceren. Kijk zelf ook maar eens goed. Met name aan de beschubbing op de staartwortel is de karper redelijk gemakkelijk te herkennen als nr. 129 afkomstig van de eerste uitzetting op 22-11-2005 in het Gooimeer ter hoogte van de Hollandse brug. Op het moment van de uitzetting was hij 45 cm lang en woog 2000 gram.

 

De karper is dus (zuid)oostwaarts gezwommen. Na meldingen van de beroepsvisser van de Zuidelijke Randmeren een tweede bevestiging van onze verwachting dat de meeste karpers van die uitzetting die koers zouden gaan. Waarom dat zo is, is niet duidelijk. Bij het AHV-project zwermde het overgrote deel van de uitgezette spiegelkarpers uit in richtingen tussen zuid en oost. De overbrugde afstand (circa 6 km ) is redelijk gemiddeld voor een terugmelding in open water. De ervaring leert ook dat er in elke uitgezette groep karpers een beperkt aantal karpers zitten die het gelijk op hun heupen krijgen en bij de eerste terugmelding (soms zeer kort na uitzetting) gelijk een kilometer of dertig verderop zitten.

  

22-11-2005: 45 cm en 2000 gram.     19-06-2006: 46 cm en 3000 gram.

 

De groei is vrij normaal. Het groeiseizoen begint voor karpers zo ongeveer in mei. Dan is 1 kilo in nog geen 2 maanden gewoon goed. Het zou echter ook kunnen dat zo’n kleintje al wat kuit aanmaakt. Het is niet de eerste keer dat pas uitgezette projectspiegels gewoon mee paaien. Ook in het Eemmeer zijn afgelopen maand verschillende paaiende projectspiegels (hoogstwaarschijnlijk) waargenomen. 

Overigens, deze nr.129 (toch een fraaie vis) is nog niet geadopteerd (zie pagina adoptieprogramma), maar dat kan nog steeds. En een projectspiegel adopteren is gewoon hartstikke leuk! Het betekent namelijk dat je in het vervolg via e-mail op de hoogte wordt gehouden van terugmeldingen van ‘jouw vis’. Dat alles voor een luttele 5 euro!  

  

Klik hier om naar de SKP-ZRM pagina (terug) te gaan.

 

_________________________________________________________________________________________________

  

Het spiegelkarper project Zuidelijke Randmeren

   

 wordt mede gesponsord door: