"De 10 uur van oktober van 2011"

 

En zo ben je eigenlijk zonder dat je er erg in hebt al weer bezig met de laatste wedstrijd van 2011: "De 10 uur van oktober". En ondanks dat ik er weer naar uitkeek toch een wedstrijd met een vreemde smaak, het was de eerste wedstrijd waarbij Marc niet aanwezig was. Toch vreemd dat dit ook nooit meer zal gebeuren, en ondanks dat zijn inbreng hier de laatste jaren dan misschien wat minder was zijn dit toch de momenten dat je ineens iemand mist. Laten we het er maar op houden dat hij vanaf een wolk heeft meegekeken, en wat dat betreft had hij wel de ruimte: wolken waren er genoeg deze wedstrijd.

 

Want de weersverwachtingen waren gewoon slecht! Sommige noemen dat dat prima visweer, ik vind het eigenlijk helemaal niks. Nou moet ik wel zeggen dat het in de ochtend 100% meeviel, af en toe een zonnetje, maar wel behoorlijk frisjes. Maar in de middag trok het langzaam dicht, en vervolgens hebben we volgens mij alleen maar regen gehad. En dan niet af en toe een bui, maar eigenlijk doorlopend van die zeik-regen ..........

 

Natuurlijk begonnen we ook deze keer weer met de loting, en om te voorkomen dat anderen op het parcours zouden gaan zitten waren we er weer vroeg bij. Om 6:30 werden de eerste kokertjes geopend, en binnen no-time kon iedereen naar zijn stek. Zelf bleef ik alleen achter, omdat ik geen idee had waar mijn vismaat bleef. Toen ik hem wilde bellen zag ik dat hij mij 's nachts een sms had gestuurd en dat hij ziek was, dat begon al weer lekker. En nu?? Gelukkig weet ik dat Rene op de vreemdste tijden wakker is, dus ik besloot een gokje te wagen. En inderdaad, hij was wakker en zou zsm naar de waterkant komen. Gelukkig maar.

 

Qua tijdsplanning was het weer prima zo, toen de hengels er om 7:30 uur in mochten was het al licht genoeg om de overkant te kunnen zien. Ook ik heb vol vertrouwen de hengels ingegooid, en ik was er eigenlijk net mee klaar toen Rene al verscheen. En dus konden ook wij als team aan de wedstrijd deelnemen.

 

De eerste vangstmelding van deze wedstrijd kwam om 9:45 uur van stek 6 waar Johan en Mitchel de hengels hadden uitgestald. Na een ruime maand zonder vis was het Johan die de eerste vis op de mat kreeg. Het bleek te gaan om een leuke schub van 5.9 kilo, en dat is natuurlijk een mooie start van de wedstrijd.  Hiermee ontliepen ze in ieder geval de loting, en met deze vis kwam ook bij Johan voorzichtig weer een beetje het vertrouwen terug. En dat is natuurlijk mooi.

Toch bleef het vervolgens ondanks alle goede gevoelens toch nog behoorlijk rustig langs de waterkant, pas om 10:45 uur kwam de volgende vis op de mat. Het was Joop die samen met teammaat Hans een vis wist te landen. Een leuke schub, beetje standaard model, maar toch nog een gewicht van 6 kilo. Hiermee waren ze in ieder geval volop de race en stonden ze zelfs even op kop!! En dat allemaal op stek nummer 13 ........ Deze was bij de loting al een keertje teruggegooid, het leek erop dat dt misschien toch niet zo'n goed idee was geweest.

En als het dan eenmaal gaat lopen dan volgen er meer, dat bleek ook wel. Nog geen 5 minuten na de vangst van Joop was het Jochem die het weegteam (op dit moment nog Gaby) moest bellen om een vis te melden.

 

Gaby snel er naartoe, het bleek om een leuke schub te gaan met een gewicht van 5.8 kilo. Goed voor de derde plaats op dat moment, maar belangrijker was misschien nog dat er blijkbaar vis op dat gedeelte zat, dus snel ingooien maar weer en kijken of er nog meer te halen valt.

Direct na deze vis kon Gaby echter alweer op pad, het waren Jos en Maarten die een vis in het net hadden liggen. Na weging bleek dat het ging om een schubje van 5.4 kilo wat ze op de vierde plaats in de wedstrijd bracht. Maar het was nog vroeg, deze vis was om 10:55 uur gevangen.

 

Opvallen dat er eerst de hele tijd niks gebeurt, en dat er dan ineens binnen 10 minuten 3 vissen worden gemeld. Zou de vis vanaf dit moment los gaan???

 

Losgaan is misschien een groot woord, maar 10 minuten na Jochem kon Gaby weer op pad, deze keer kon hij naar mijn stek komen want ook ik had een vis op de mat. Snel werd de vis gewogen, en het bleek om een schubje van 4.3 kilo te gaan. Pogingen om het gewicht een beetje op te schroeven mislukte omdat Gaby niet echt wou meewerken helaas  hahahaha.

 

Wat wel leuk was, was dat ik op het moment van de vangst bezoek had van Rob met zijn dochter Linde, en dat leverde dit mooie plaatje op.

 

Knappe meid, knappe kerel en knappe vis: kan het nog mooier??

 

 

Inmiddels arriveerde Chris van "de Snoekbaars" met de prijzen, en het viel me op dat hij diverse dozen los achterop de auto had staan. Nader onderzoek leerde echter dat die prijzen met een touw waren vastgezet, maar blijkbaar heeft Chris vroeger niet bij de zeeverkenners gezeten want de knoop bleek niet n van de betrouwbaarste, en het vervelende was dat er een stretcher verdwenen was. Dus snel de overige dozen van de auto, en Chris weer terug om te kijken of de stretcher nog te traceren was. En soms zit alles mee, de stretcher werd een kilometer of 8 verderop weer teruggevonden langs de kant van de weg, en dus was de prijzentafel weer compleet.

 

De volgende die aan de beurt was, was een debutant, Jeffrey. Dat wil zeggen: een debutant bij ons, in september had hij al meegedaan met de wedstrijd van OnzeVissen.nl. Of hij toen iets gevangen heeft weet ik eigenlijk niet, maar deze keer was er dus wel vis op de mat, en ook deze vis dus kort na de vangst van de mijne: om 11:10 uur om precies te zijn. Heel apart, zoveel vissen binnen zo een korte tijd.

 

Het bleek te gaan om een schub van 6.2 kilo, en die deed het op dat moment lekker in de score: de grootste vis n de leiding in de wedstrijd. Maar er was nog wel wat tijd te gaan .......

Toch duurde het weer even voordat de volgende vis zich meldde, het was Maarten die er om 12:00 uur eentje op de mat had. Voor dit team was het al de tweede vis, en omdat ik inmiddels de weging had overgenomen spoedde ik me naar hun stek. Het bleek ook deze keer om een schubkarper te gaan (wat een verrassing) en een snelle weging leverde een gewicht van 5.9 kilo op. Hiermee stonden ze met 2 vissen voorlopig aan de leiding.

Dat de wedstrijd zeker nog niet beslist was bleek korte tijd later, om 12:10 uur ving ook Johan een tweede vis. En het was nog een fatsoenlijke vis ook, met een gewicht van 7,4 kilo op dat moment de zwaarste vis die dit jaar garant stond voor een waardebon van Flevobaits 25 euro. Bovendien bracht deze vis ze aan de leiding van de wedstrijd, het zag er allemaal goed uit voor de heren. Maarrrr ..... zoals al eerder gezegd, de wedstrijd was nog niet afgelopen.

Want om 13:50 uur waren het wederom Maarten en Jos die een vis wisten te vangen, het was voor hun inmiddels al de derde vis, en deze vis woog precies 6 kilo. Dit bracht ze op een totaal van 17.3 kilo waarmee zij weer de nieuwe leiders van de wedstrijd waren. Onbedreigd was deze plek zeker nog niet, maar omdat veel deelnemers nog op nul stonden ging het er wel steeds beter voor ze uitzien.

Een ander team wat we inmiddels wel tot de vaste kern mogen rekenen is het team van Henk en Marc. Met name Henk heeft doorgaans nogal wat moeite om een visje te kunnen vangen, maar deze Henk blijkt over een uitstekend wedstrijdgevoel te beschikken: "pieken op de momenten dat het er om gaat dus!!"

 

Dat bleek ook deze keer dus, om 14:50 wist Henk een schub te landen met een gewicht van 6.4 kilo. Niet de grootste, maar toch een plek op de ranglijst, en ze hoefden niet te loten. Ook bood Henk aan de laatste wegingen voor zijn rekening te nemen zodra er weer een vis werd gevangen.


Daar hoefden we dus niet lang op te wachten, want om 16:05 ging weer de telefoon en was het weer Henk die een vis meldde. Dus snel weer die kant op, en Henk zei het al, maar het was echt zo: dit was een beste.

 

Na de weging bleek het een schub te zijn met een lengte van 90 centimeter en een gewicht van 10.7 kilo, oftewel 21.4 pond. Een echt twintiger dus. Met die ene vis hadden ze niet alleen de prijs van de grootste vis in handen, maar stonden ze op 200 gram na aan kop van de wedstrijd. Spannend allemaal ..........

Overigens kan je aan de voorgaande 2 foto's goed zien dat ik toch wel de gave bezit om mensen aan het lachen te maken. Ik ga er dan voor het gemak wel even vanuit dat zie me niet uitlachen maar gewoon even lachen omdat dat leuker is voor de foto natuurlijk ......

Uiteindelijk werd de laatste vis gevangen om 16:15 uur, en het was weer Maarten die succes had. Weliswaar was ook dit geen echte grote vis, maar wel eentje om duidelijk te maken dat zij de wedstrijd hadden gewonnen.

 

Met een totaal van 4 vissen en een totaalgewicht van 21.9 kilo hadden zij de "10 uur van Oktober" gewonnen, en dat is natuurlijk mooi! 

 


Om 17:30 was de wedstrijd afgelopen, en we hadden besloten om voor de prijsuitreiking plaats te nemen onder het viaduct aan het einde van het parcours omdat het maar niet ophield met regenen. Wel jammer, zo'n viaduct is natuurlijk een echt tochtgat, maar het was niet anders.

 

 

De sponsor van "de 10 uur van oktober 2011".

 

"De 10 uur van Oktober 2011" werd k in 2011 weer gesponsord door:

 

 

 

Zoals je hierboven kan zien zag de prijzentafel er deze keer weer super uit, en om te benadrukken ho super hij was wil ik er snel even een rekensommetje op loslaten: we hadden als parcours voor deze wedstrijd alleen het eerste wedstrijdgedeelte toegewezen gekregen, geschikt voor maximaal 16 koppels. Zoals bekend geef ik het volledige inschrijfgeld aan de sponsor die er dan wat leuks mee doet, in dit geval dus 480 euro. Als je dan even kijkt wat er allemaal ligt dan is duidelijk dat we deze keer wel bijzonder goed voorzien zijn, en waarvoor natuurlijk nogmaals bedankt Chris. Top!!

 

Vooraf moest natuurlijk nog even de eindscore uitgerekend worden, en dat is toch altijd wat 'tricky' omdat je natuurlijk niet wilt dat je iemand te weinig vangsten toekent en vervolgens in een vervelende situatie terecht komt. Na 2 keer samen met Raymond gecheckt te hebben waren we er wel uit en wisten we zeker dat we het goed op papier hadden staan. En dus was het verzamelen en kwam het einde van een zeer geslaagd wedstrijdseizoen snel dichterbij.

 

 

 

 

 

De vanger van de zwaarste vis: Henk.

 

Zoals gebruikelijk stelde Flevobaits ook deze keer weer een prijs beschikbaar voor de grootste vis, en het was Henk die deze keer de prijs bestaande uit een waardebon 25 euro in ontvangst mocht nemen. Zijn vis van 21.4 pond bleek de zwaarste van de wedstrijd te zijn. Gefeliciteerd!

 

 

Uiteindelijk kon ik dan voor de laatste keer dit jaar de winnaars feliciteren, het waren Maarten en Jos die met 4 vissen en een totaalgewicht van 21.9 kilo de wedstrijd op hun naam konden schrijven. Heel goed gedaan heren, veel plezier met jullie prijs en graag weer tot ziens in 2012.

 

De winnaars van de 10 uur van oktober  2011:

Maarten en Jos.

 

 

Vervolgens kwamen de overige winnaars aan de beurt, hieronder kan je zien wat ze gewonnen hebben:

 

Henk en Marc eindigden met 17.1 kilo op de tweede plek, en kozen voor de JRC STI Defender 2 man bivy.

   

Mitchel en Johan namen 2 mooie JRC X-lite stretchers in ontvangst, met een totaal van 13.3 kilo eindigden zij op de 3e plek..

 

Debutanten Jeffrey en Sander kozen voor de mooie JRC stoelen met armleuning, zij eindigden met 6.2 kilo op de 4e plek.

   

Hans en Joop eindigden als 5e met een totaal van 6 kilo, en kozen voor twee supermooie 'hardtop' Shimano tassen.

 

Johan en Jochem eindigden als 7e met een totaal van 5.8 kilo en kozen voor de Shimano baitrunners.

   

Rene en ik eindigden op de 8e plek met een totaal van 4.8 kilo en kozen voor de slaapzakken.

 

En dan tot slot:

De mannen die geen visje konden vangen, herkenbaar aan de kokertjes in de hand:

 

te beginnen met Wilco en Frank, ondanks de keiharde blank toch nog met 2 JRC rodpods naar huis .....

   

..... op de voet gevolgt door Martin en Dicky, ook zij kregen geen visje op de mat ..............

 

......... net als Ben en Alex, eerder wel een succesvol, maar nu dan toch door de mand gevallen .........

   

........... en wat te denken van Ruud en Raymond, zelfs het kleinste schubje was niet aan ze besteed .......

 

....... net al bij Gaby en Raymond, die dachten na afgelopen week (2 vissen, gutgut ) het lek boven te hebben .......

   

............... en Rob en Danny die ook kennis hebben gemaakt met de taaiheid van de Flevopolder.

 

En Sven en Jan, die zo graag Mark en Rody de loef wilden afsteken: het is ze gelukt dankzij de loting .........

   

.......... want Mark en Rody bewezen dat een loting aan hun niet besteed is!!

 

Nazorg voor de KMEK's (Knullen Met Een Kokertje) doen we niet aan, ik zou jullie willen adviseren om de volgende keer misschien toch nog beter je best te doen en eventueel eens informatie in te winnen bij degenen die wl een visje wisten te vangen .

 

 

En hiermee komen we definitief aan het einde van wat weer een heerlijk wedstrijdjaar was, ik hoop volgend jaar weer op net zoveel belangstelling te mogen rekenen. Tot slot nog even een paar bedankjes voor degenen die mij deze keer geholpen hebben, want alleen is het natuurlijk bijna geen doen:

 

Hengelsport paradijs De snoekbaars voor de prijzentafel;

Flevobaits voor de prijs voor de grootste vis;

Rene uiteraard weer voor het kopiren en plakken;

Gaby voor het helpen met het uitzetten n opruimen van het parcours;

 

 

Voor de volledigheid nog even een overzicht van de vangsten:

 

Wie: Steknummer: Aantal: Totaal gewicht:
1e plaats Maarten en Jos 8 4  21.9 kilo
2e    " Henk en Marc 9 2 17.1 kilo
3e    " Mitchel en Johan 6 2 13.3 kilo
4e Jeffrey en Sander 4 1 6.2 kilo
5e    " Hans en Joop 13 1 6 kilo
6e    " Johan en Jochem 12 1 5.8 kilo
7e    " Rene en Jos 11 1 4.3 kilo
8e    " Wilco en Frank 1 KMEK  
9e    " Martin en Dicky 10 "  
10e  " Ben en Alex 3 "  
11e  " Ruud en Raymond 5 "  
12e  " Gaby en Raymond 2 "  
13e  " Rob en Danny 15 "  
14e  " Sven en Jan 14 "  
15e  " Rody en Mark 7 "  
16e  " Hans en Joran 16 DNF  
         
    Totaal: 12 74.6 kilo

 

 

Dat was het dan weer, op naar het nieuwe seizoen;

 

Jos.