"De Nacht van Almere 2009"

 

 

De Nacht van Almere van 2009 zit er al weer op, wat gaat de tijd toch snel als je het naar je zin hebt.....

 

's morgens om 4:30 uur ging de wekker, tijd om de laatste spullen te pakken en de resterende dingen in de auto te gooien. Eerst even naar de schuur om de diepvriesdingen te pakken ........ ai, daar had ik geen erg in, het regende. Maar de voorspellingen waren niet bijzonder slecht, dus het zal wel een verdwaald buitje zijn, dacht ik. Toen ik echter naar de auto wou lopen was het buitje verandert in een heuse stortbui. Even wachten dus maar. Loten in de regen? Zou de eerste keer zijn, maar met een hoosbui als deze zou het waarschijnlijk wel een dramatische start worden vreesde ik.

 

Onderweg werd de regen gelukkig al minder, en tegen de tijd dat ik op het parcours arriveerde was de bui over. Eerst maar even checken of het parcours nog vrij was, aangezien er de avond ervoor 2 karpervissers zaten, die hadden beloofd om tijdig weg te gaan. En inderdaad, ze waren weg. Net als het bordje met steknummer wat daar stond, zou dat een wraakactie geweest zijn? Verderop stond een auto met 2 vissers erin, en nadat ik die wakker had gemaakt beloofden ook zij om weg te gaan. Er was immers een parcours uitgezet. En inderdaad, dat ging goed. Zelfs het paaltje met steknummer stond er nog, zo kan het dus ook. Verder bleek er nog een bordje verdwenen te zijn, beetje jammer. Maar gelukkig was de afzetting overal nog intact, ondanks het slechte weer de dag ervoor.

 

Nadat iedereen aanwezig was konden we met de loting beginnen, en snel kon iedereen naar zijn stek. Dat betekend voor de organisatie even rustig een bakkie zetten, en wachten op eventuele telefoontjes over een stek die niet te vinden is of andere problemen. Er gebeurde gelukkig niks, dus konden we na de koffie even rustig het parcours afrijden of iedereen op de goede plek zat. Vervolgens her en der even buurten, altijd gezellig. En dan maar wachten op de telefoon .........

 

En dat duurde niet lang, want Dennis en Bas op stek 2 hadden een vis in het net. Het was alleen geen karper, maar een snoekbaars van 90 centimeter, gevangen aan een kleine pop-up. Erg bijzonder, en de eerste keer dat er tijdens een wedstrijd een snoekbaars wordt gehaakt. Een snoek hebben we al eens gehad, maar een snoekbaars zoals gezegd nog niet. Om 8.45 uur ging de telefoon alweer, en het was Wilco. Frank had een karper in het net, dus de wedstrijd was nu echt begonnen. Snel er naartoe, en wegen en meten maar. Het bleek een schub van 10 pond en 69 cm te zijn. Geen gigant, maar het begin was er. En er zouden er nog heel wat volgen.

 

Dennis met een snoekbaars van 90 centimeter.

Frank en Wilco beten de spits af met 10 pond en 69 centimeter.

 

Vervolgens konden we lekker aan de bak, want overal op het parcours werd vis gevangen. Hoewel, overal?? Het achterste gedeelte bleef toch weer wat achter, en ik heb geen idee hoe dat nou toch komt. Hopelijk komt er in september een ommekeer, we zullen zien. Hieronder vind je de foto's van de vissen die de rest van de dag door diverse koppels gevangen werden.

 

9.55 uur: Bep, 6.8 pond en 61 centimeter

10.10 uur: Frank, 6.8 pond en 60 centimeter

 

11.00 uur: Henk, 7.8 pond en 63 centimeter

13.15 uur: Chris, 6 pond en 58 centimeter

 

13.35 uur: Johnny, 10 pond en 72 centimeter

13.40 uur: Justin, 16.6 pond en 79 centimeter

 

Al met al liep het dus lekker, maar wat wel opviel was dat alle vissen vrij klein waren. Behalve die van Justin dan, op dat moment was het met 16,6 pond de zwaarste vis, en de zwaarste vis staat bij ons garant voor een extra prijs. Maar ja, dan moest het natuurlijk wel de zwaarste vis blijven.

 

Op dit moment waren het Frank en Wilco die aan de leiding gingen met 2 vissen, maar er was nog een lange weg te gaan. En zeker in de nacht verwachtte ik toch nog wel aardig wat vis. Zoals je hiernaast kan zien waren we om 13:50 bij John, en vervolgens snel weer naar Rene en Jacqueline, want ook zij hadden vis.

13.50 uur: John, 10 pond en 69 centimeter  

 

13.55 uur: Jacqueline, 8.8 pond en 67 centimeter

15.05 uur: Chris, 16.4 pond en 76 centimeter

 

15.30 uur: Frank, 8.6 pond en 71 centimeter

16.10 uur: John, 12.2 pond en 74 centimeter

 

16.35 uur: Michel, 12.6 pond en 73 centimeter

16.40 uur: Maarten, 9.2 pond en 67 centimeter

 

17.15 uur: Marc, 10.8 pond en 68 centimeter

17.35 uur: Johnny, 7.2 pond en 65 centimeter

 

Voor Arie en mijzelf was het inmiddels etenstijd geworden, en gelukkig waren er weer een paar koppels bereid om garant te staan voor de weging.

 

Echt veel vis hebben we niet gemist, wat wel duidelijk was, was dat John en Marc inmiddels toch wel redelijk stevig aan kop stonden. Na een wat trage start hadden ze duidelijk de vis op de plek, want binnen 4 uurtjes hadden ze al 4 vissen op de mat.

 

Frank en Wilco hadden er 3, Johnny en Ruud, Michel en Justin, en Chris en Dave hadden er allemaal 2.

 

18.21 uur: Marc, 10.2 pond en 68 centimeter

 

 

Wat we echter door onze tijdelijke afwezigheid wťl gemist hebben is de zwaarste vis, het was Henri die hem wist te landen. Geen idee met welke boilie (haha) maar het was wel een hele mooie vis. Hij bleek 18.4 pond te wegen, en had een lengte van 87 centimeter. Goed gedaan. Hierna bleef het enigszins rustig, pas om 21:20 uur kwam de volgende vis weer op de mat.

 

21.20 uur: John, 7.2 pond en 65 centimeter

23.00 uur: Gaby, 12.2 pond en 74 centimeter

 

Vervolgens ving Gaby er nog eentje om 23:00 uur, en daarna viel het even stil. Van rust was echter geen sprake. Er kwam een noodweer over het parcours, met veel wind, verschrikkelijke hoosbuien en onweer en bliksem. Echt van dat weer waarbij je hoopt dat de telefoon niet afgaat, en ik denk ook dat de meeste deelnemers dan hopen dat de beetmelders zwijgen. Je zal er maar uit moeten! gelukkig bleef de telefoon stil totdat het noodweer overgewaaid was. Het werd vervolgens echt spitsuur, met weer de ene vangst na de andere.

 

1.55 uur: Dennis, 10 pond en 64 centimeter

2.00 uur: Frank, 12.8 pond en 72 centimeter

   

2.30 uur: John, 13.6 pond en 74 centimeter

2.35 uur: Chris, 10.2 pond en 70 centimeter

   

3.05 uur: Johnny, 9 pond en 70 centimeter

4.45 uur: Mark en Rody, 6.4 pond en 59 centimeter

 

En toen kwam voor mij het moment om Arie wakker te maken die heerlijk lag te pitten in zijn bus. We hadden afgesproken ieder een gedeelte van de nacht te doen, en voor mij was het nu tijd om even lekker de slaapzak op te zoeken.

 

6.15 uur: John, 11 pond en 72 centimeter

6.30 uur: Frank, 8.2 pond en 68 centimeter

 

Het werd inmiddels al weer licht, en hoewel er 's nachts toch vis op de mat was gekomen moet ik eerlijk zeggen dat ik er meer van verwacht had. Ik had toch het idee dat het goed visweer was, en juist in de nacht verwachtte ik het drukker dan het was geweest. Maar ach, er was vis op de mat gekomen, alleen op het achterste gedeelte wederom niet zo veel. Uiteindelijk zou er van de 5 koppels daar door 2 koppels vis gevangen worden.

 

8.50 uur: Jochem en Dennis, 6.2 pond en 61 centimeter

9.05 uur: Frank, 5.8 pond en 58 centimeter

   

Aan het einde van de rit werden nog 2 vissen gevangen waar ik helaas geen foto's van heb. De eerste was gevangen door maarten, de tweede en laatste vis werd gevangen door Rinus. 1 minuut voor tijd had hij hem aan de haak, en dan telt hij gewoon nog mee.

 

Vervolgens kon ik de resultaten op een rij gaan zetten, en kijken hoe de plaatsen deze keer verdeeld zouden worden. De winnaar was wel duidelijk, net als de tweede plek, maar de overige moet ik altijd even 3x goed kijken, ik ben altijd bang dat ik me vergis. Even werd ik nog door een deelnemer op het verkeerde been gezet, maar uiteindelijk bleek de eindscore zoals ik hem genoteerd had toch te kloppen.

9.20 uur: Mark, 10.4 pond en 69 centimeter  

 

 

Om 13:00 uur was de wedstrijd afgelopen, en konden we gaan verzamelen aan de Vaartplas voor de prijsuitreiking en de aansluitende barbecue. Arie en ik hadden inmiddels de prijzen uitgepakt en even netjes uitgestald.

 

 

De prijzentafel was voor de Nacht van Almere 2009 weer ook deze editie samengesteld door "De Snoekbaars", en het zag er ook deze keer weer heel mooi uit. Mooie hengels, stoelen, stretchers, noem maar op. Het zag er weer pico bello uit Chris, super!

 

 

 

Tijdens het optellen van de resultaten druppelden de deelnemers langzaam binnen, de meesten wisten echt niet welke plaats ze geŽindigd waren, mede omdat ik enkelen een beetje op het verkeerde been had gezet. Altijd leuk om even de spanning er een beetje in te houden.

 

 

De zwaarste vis.

 

Maar voordat we de prijzen gingen verdelen werd eerst de vanger van de zwaarste vis door Arie van Flevobaits in het zonnetje gezet. Flevobaits had voor de zwaarste vis een prijs van 5 kilo boilies beschikbaar gesteld, en Henri was de gelukkige vanger. Het was wel lachen dat Arie voordat de foto werd genomen toch even snel het petje met een ander boiliemerk achterstevoren trok, en vervolgens de kleine lettertjes met de hand bedekte, zodat niemand kon zien dat er UCP op de pet stond.

 

Sorry Arie, maar op de foto van de vis zelf is het merk ook goed te lezen, daar kan ik, en daar wil ik ook niks aan doen.

 

De winnaars.

 

Vervolgens waren de winnaars aan de beurt. John en Marc hadden samen maar liefst 7 vissen weten te vangen, met een totaal gewicht van 75 pond en een lengte van 490 centimeter. Onder luid applaus kozen ze allebei een mooie visstoel, gefeliciteerd.

 

 

De tweede plek was voor Frank en Wilco, met totaal 6 vissen. Het totaal gewicht was 48.2 pond, en de totale lengte was 392 centimeter. Zij kozen voor de stretchers, iets waar ze vooraf al op hoopten. De derde plek was voor Chris en Dave, zij vingen 3 vissen met een totaalgewicht van 32.6 pond en 205 centimeter. Ook voor hen waren er 2 mooie stoelen.

 

 

Hieronder zie je nog een overzicht van de overige prijswinnaars die dankzij hun gevangen vissen in de aangegeven volgorde een prijs mochten uitkiezen. Zoals gezegd zag de prijzentafel er echt weer prima uit, en ik denk dat iedereen ook wel tevreden was.

 

 

 

 

 

 

Hieronder de mannen die het deze keer van de loting moesten hebben, de meeste van hen kwamen van het achterste gedeelte van het parcours. Maar ook zij gingen zoals gewoonlijk niet met lege handen naar huis, en dat wordt door iedereen altijd toch wel gewaardeerd.

 

 

 

 

 

Aansluitend aan de Nacht van Almere: de barbecue.

 

Net als na de marathon sloten we ook deze wedstrijd af met een barbecue, en dat was echt weer uitstekend geregeld door de broer van Henk. Voor een aantrekkelijke prijs lekker vlees, sausjes, stokbrood, salade en kruidenboter. En daarbij 2 gasbarbecues, ideaal. En hoewel iedereen meestal toch wel een beetje moe is, is het toch leuk om nog even een uurtje of 2 na te praten. De laatste gingen omstreeks 16:00 uur naar huis, het was weer mooi geweest.

 

 

 

 

Al met al heb ik weer een heerlijk weekend gehad, en omdat ik het zo vaak door vermoeidheid vergeet nog even een bedankje voor de volgende personen:

 

Rob voor het maken van de afzet flyers;

Michel voor het maken van de foto's;

Arie voor het uitzetten, opruimen en wegen;

Dennis en Dennis, Frank en Wilco, Henk en Danny en John en Marc voor de bereidheid om in te vallen bij het wegen.

 

En speciaal voor de slager een beetje sluikreclame hieronder:

 

 

 

Tot slot dan nog de officiŽle uitslag:

 

wie: steknummer: aantal: totaal gewicht: totaal lengte:
1e plaats John en Marc 8 7 75 pond 490 cm
2e    " Wilco en Frank 9 6 48.2 pond 392 cm
3e    " Chris en Dave 3 3 32.6 pond 205 cm
4e Michel en Justin 1 2 29.2 pond 152 cm
5e Johnny en Ruud 5 3 26.2 pond 207 cm
6e Maarten en Jos 7 2 20.6 pond 141 cm
7e Johan en Henry 14 1 18.4 pond 87 cm
8e Bep en Rinus 11 2 17.8 pond 121 cm
9e Rody en Mark 10 2 16.8 pond 128 cm  
10e Gaby en Raymond 21 1 12.2 pond 74 cm  
11e Bas en Dennis 2 1 10 pond 64 cm  
12e Rene en Jacqueline 6 1 8.8 pond 67 cm  
13e Henk en Danny 13 1 7.8 pond 63 cm  
14e Jochem en Dennis 16 1 6.2 pond 61 cm  
  Han en Wesley 4        
  Jan en Peter 12        
  Dennis en Dennis 17        
  Ruud en Marc 18        
  Jeroen en Dave 19        
                                          Totaal: 33 318.8 pond 2192 cm  

 

Tot zover maar weer,

 

Jos.