"De 10 uur van oktober 2006"

 

 

De laatste wedstrijd van het seizoen ............. wat gaat de tijd soms toch snel. Drie wedstrijden achter de rug, en de vierde, een dagje aan de Lage Vaart, was met 20 koppels helemaal volgeboekt. Toch wel iets waar we een beetje trots op zijn. We hadden er nog meer kunnen krijgen, maar we houden vast aan ruime stekken, dus vol = vol. Overigens vinden we het leuk om te constateren dat mensen de wedstrijden leuk vinden, en dat mensen ook steeds weer terugkomen. Ook deze keer waren er weer een aantal bekende gezichten bij, maar ook weer een aantal nieuwe. Hopelijk zien we ook die nog eens een keertje terug.

  

Iedereen was op tijd aanwezig, dus we besloten maar snel met de loting te beginnen. We hadden namelijk een behoorlijk stuk water geclaimd, en ik wou niet het risico lopen dat andere vissers de stekken zouden gaan bezetten. Deze keer hadden we het parcours verdeeld in 3 secties, en we hadden drie weegploegen. Marc en ikzelf, maar ook Dennis had zich gemeld als vrijwilliger. Hartstikke fijn Dennis, nogmaals bedankt. Als eerste gingen de weegteams loten, zodat zij verdeeld over het parcours zouden zitten. En dan zal je net zien, ik loot de mooiste stek die er is. (.......... en dan toch niks vangen, niet te geloven).

  

Vervolgens werden de overige stekken verloot, en kon iedereen  naar zijn plek. Er was gemaaid langs de waterkant, dat was in ieder geval al een zeer prettige bijkomstigheid. Maar ook het weer was op dat moment goed, wel zo lekker als je de hele boel op gaat zetten.

 

Al snel kwam de eerste melding van een run, helaas werd deze vis verspeeld. Een iets te zwak haakje gebruikt, jammer. Er was in ieder geval leven, en we waren nog maar net begonnen. Nou waren de vangstberichten van de laatste tijd erg slecht, dus wat dat betreft was deze melding wel een soort opsteker zeg maar.   

 

Korte tijd later ging weer de telefoon. Frank had een vis! Het duurde even voor ik besefte dat dit wel een heel bijzonder moment was, in ieder geval voor Frank (en Wilco): hun eerste karper bij de KCA! Ze zijn bij alle wedstrijden aanwezig geweest (1x in gewijzigde samenstelling) en vissen altijd stug door op hun eigen manier. Altijd 1 hengeltje met de pen, beaasd met Mais, wormen enz. enz.  Geen bivy boys zeg maar. En dan eindelijk toch succes. 

 

En het werd nog gekker. Enige tijd later hing Frank alweer aan de telefoon: nummer 2 lag op de mat! Helemaal top, jongens.

 

Frank met de eerste, 62 cm en 8 pond......     ....en de tweede, 66 cm en 8 pond.

 

Vervolgens kwamen er meer berichten over vangsten en verspeelde vissen, Mark was de volgende die een vis in het net kreeg: 75 centimeter en 10 pond.

 

Opvallend is dat Mark de buurman was van Frank en Wilco, op dat gedeelte werd dus goed gevangen. Ook de eerste melding (de misser) kwam uit die hoek. Op het achterste gedeelte was op dat moment nog helemaal niks gevangen, zelfs geen verspeelde run.

 

Uiteindelijk werd er op het achterste gedeelte een schubje van 4 pond gevangen door Dennis, klein maar fijn zullen we maar zeggen.

  

 

De volgende vis kwam wederom van het eerste gedeelte, en weer was het Mark die hem ving. Ook deze keer een mooie vis, net als de vorige 75 centimeter lang, maar deze keer 11 pond. Met een totaalgewicht van 21 pond nam hij dus de leiding over van Frank.  

 

Vervolgens werden er her en der vissen gevangen, alleen het achterste gedeelte deed het niet echt lekker. Het zou tot in de middag duren voordat ook daar af en toe een vis in het net kwam. Hieronder een overzicht van enkele gevangen vissen.

 

    

Ronald, 73 cm en 12 pond.

 

    Maarten, 62 cm en 7 pond

 

Sybe, 62 cm en 8 pond (en deze keer de hele wedstrijd uitgevist)     Patrick, 71 cm en 11 pond

  

Hierna begon het weer een beetje om te slaan, er klonk gerommel, het begon te spetteren, er klonk nog meer gerommel, en het begon wat harder te spetteren .................. het leverde in ieder geval een mooie foto op. Al met al mochten we niet mopperen. Na een paar buien trok het slechte weer gelukkig over.

 

Maar ook de vissen kregen er weer zin in. In de laatste paar uurtjes begon het weer te lopen. Ook in het achterste gedeelte werden een paar vissen gevangen. Alleen bij mij en mijn vismaat bleven de piepers zwijgen ..............

 

 

Voor de overige vissers leek deze weersverbetering het sein om er nog maar eens stevig tegenaan te gaan. Het koppel Ruud en Marc presteerde het om binnen een tijdsbestek van ongeveer een half uur maar liefst 3 vissen op de kant te krijgen, waaronder ook nog eens de zwaarste, een vis van 20 pond. 

 

Het bracht hun totaal binnen korte tijd op 35 pond. Tot op dat moment stonden ze aan kop, en het gaf ook de anderen die nog niks hadden gevangen (zoals ik) goede moed: het kon dus wel!

 

Ook Dennis begon te vangen, 2 mooie schubs..............   

 

.......... maar ook dit koppel kon gelukkig aan de slag............. ik heb de foto aan mijn vrouw laten zien, zo van: "zie je wel, het kan wel!" maar mijn vrouw gaat nog steeds niet met me mee vissen. 

 

 

Uiteindelijk begon het in de achterste zone ook een beetje te lopen. Dennis ving een vis op stek 16, Wesley had succes op stek 9, maar ook Frans op stek 17 (achterste zone) kon eindelijk aan de bak. Een schubkarper van 77 centimeter en 13 pond verdween in het net.

 

Even later kon ik bij Erik op stek 18 (eveneens achterste zone) op bezoek. Erik had een bijzondere karper gevangen, deze vis had maar 1 oog. Het enige wat je er voor in de plaats zag was een klein litteken. Nou vis ik heel vaak in die omgeving, maar deze vis heb ik nog nooit gezien. Na "Quasi"(een gebochelde vis) hebben we nu dus "Eenoog". 

 

 

Ben benieuwd wie hem als eerste terugvangt. Overigens was de vis verder in goede conditie, en hij woog 12 pond met een lengte van 72 centimeter. 

 

Marc was de volgende gelukkige. Met een schubkarper van 61 centimeter en 9 pond deden ook hij en Ronald weer volop mee in de race. Op dat moment waren Ruud en Marc nog steeds de koplopers .................... totdat "de Zwagers" het op hun heupen kregen. Zoals wel eerder tijdens onze wedstrijden gebeurt is hadden zij nog een eindsprint in huis.

 

   

Op het moment van de vangstmelding van deze heren kwam ging Marc die kant uit om te meten en te wegen. Aangekomen bleek het om een schub van 68 centimeter en 11 pond te gaan, gevangen door Rody. Samen met de eerdere vissen van Mark kwamen ze dus stevig op de tweede plaats te staan. 

 

De vis was echter nog niet gewogen, of de andere optonic van Rody begon te gillen. Hiermee was de tweede vis van Rody een feit, een schub van 74 centimeter en12 pond. Het leverde het onderstaande mooie plaatje op, en het bracht ze met 4 vissen en 44 pond aan kop van het klassement.

 

 

Met nog maar heel weinig tijd was de wedstrijd hiermee bekeken. Uiteindelijk zijn er 24 karpers gevangen, met een totaalgewicht van  244 pond en een totaallengte van 1639 cm. Niet slecht voor een dagje in oktober, zeker niet als je beseft dat de vangsten de laatste tijd toch al matig waren. Even later was de wedstrijd definitief geŽindigd en kon de prijsuitreiking beginnen.

 

 

Ik denk dat bovenstaande foto eigenlijk alles al zegt: Chris (De Snoekbaars) heeft ook deze keer weer voor een uitstekende prijzentafel gezorgd. Om maar even wat te noemen: stretchers, schitterende Shimano stokken (nieuwste modellen met kurk), ovals, foudralen, tassen, boilies, steunen, rig-bins en noem maar op. En dan te bedenken dat het inschrijfgeld 15 euro per persoon is............

  

 

Door het mooie weer konden we de prijsuitreiking gewoon langs de waterkant doen, we verzamelden met zijn allen op mijn stek. Eerst nog even alle cijfertjes optellen, dan nog een keer, want het zal je toch gebeuren dat je je vergist......... Ik had overigens ook nog even wat twijfel gezaaid over de uitslag, altijd leuk om een beetje de spanning op te voeren. 

 

Maar uiteindelijk was ik eruit, en waren de vissen geteld. Chris hield nog vooraf nog even een kleine speech, en hierna kon de prijsuitreiking beginnen.

  
  
 

 

 

Mark en Rody (foto rechts) waren de winnaars met 292 centimeter en 44 pond, totaal 4 vissen. De zwagers waren dus de eersten die hun keuze mochten maken, en onder luid applaus zochten ze een mooie prijs uit. Zij kozen uiteindelijk voor de schitterende Shimano stokken . Zou ik ook gedaan hebben, maar ja, ik ving dus echt de hele dag niks!

 

De tweede plaats was dan uiteindelijk toch nog voor Ruud en Marc, hun "gouden halfuurtje" met onder andere de zwaarste vis van de wedstrijd werd beloond met 2 mooie stevige stretchers.

 
 

Dennis en Martijn kozen eveneens voor de schitterende Shimano hengels............   

           

Marc en Ronald kozen voor een foudraal ................

.......Leonie en Dicky namen allebei een oval.

           

Wilco en Frank gingen naar huis met een "verrassingsemmer"  ....

.......en Dennis en Gerard met een mooie tas.

        

Frans en Boris kozen allebei een baitrunner molen .........................................net als Erik en Rob.

      

En ook voor de laatste 4 deelnemers die vis hadden gevangen waren er mooie prijzen, variŽrend van sweaters en (hengelsport) klokken tot koffiezetapparaten.

  

      

Wat uiteindelijk overbleef waren de koppels die niks hadden weten te vangen, waaronder ik. 3 koppels waren inmiddels al vertrokken, de overigen konden een lootje trekken om alsnog een mooie prijs te kunnen bemachtigen (foto's hieronder). Niemand ging met lege handen naar huis. Maar ook de resterende prijzen werden uitgedeeld aan onder andere de vanger van de grootste vis en de jongste deelnemer. Uiteindelijk ging iedereen naar mijn idee toch wel zeer tevreden naar huis, het was wat ons betreft in ieder geval een geslaagde dag geweest. Zijn jullie na afloop ook altijd zo vreselijk moe?

 

        
       
       

 

Tot slot dan nog de officiŽle uitslag:

 

wie: steknummer: aantal: totaal gewicht: totaal lengte:
1e plaats Mark en Rody 5 4 44 pond 292 cm
2e    " Ruud en Marc 13 3 35 pond 209 cm
3e    " Dennis en Martijn 8 2 23 pond 140 cm
4e    " Marc en Ronald 7 2 21 pond 134 cm
5e    " Dicky en Leonie 11 2 20 pond 138 cm
6e    " Wilco en Frank 4 2 16 pond 128 cm
7e    " Dennis en Gerard 16 2 14 pond 124 cm
8e    " Frans en Boris 17 1 13 pond 77 cm
9e    " Erik en Rob 18 1 12 pond 72 cm
10e    " Willem en Patrick 20 1 11 pond 71 cm
11e    " Dennis en Patrick 14 1 11 pond 65 cm
12e    " Wesley en Justin 9 1 10 pond 67 cm
13e    " Sybe en Hendrik 1 1 8 pond 62 cm
14e    " Maarten en Johan 6 1 7 pond 62 cm
Jochem en Dennis 0
Jerry en Lars 0
Sander en Kevin 0
Johan en Ben 0
Ricardo en Tony 0
Jos en Rob 0

 

Het was gezellig, misschien (hopelijk) weer tot volgend jaar.

 

Jos