"De Vrije Slag 2013"

 

De Vrije Slag: ooit ontstaan als een variant op de “spiegel terugvang wedstrijd” van Joris Weitjens, en sinds 2010 een begrip in Almere. Zelf bepalen waar je gaat zitten zolang je maar met je kont in Flevoland zit en desgewenst je stek goed voorbereiden met een aantal dagen voorvoeren. Niet persé deelnemen als koppel maar met meerdere mensen mag ook mits het totale aantal hengels niet meer dan 10 is. Met deze wedstrijd worden ook nog eens punten verdiend voor de Heerema Schaal, dus ook voor deze minicompetitie kunnen goede zaken gedaan worden. Samengevat: de allerbeste ingrediënten voor een heerlijk weekend!!

 

De Vrije Slag is klaarblijkelijk ook wel een concept wat duidelijk interessant blijft gezien het aantal deelnemers dit jaar: maar liefst 19 teams (43 deelnemers) hadden zich aangemeld, maar helaas moesten 2 teams om gezondheidsredenen verstek laten gaan. Rugklachten en stretchers zijn inderdaad geen beste combinatie, en KCA lid Rene had nog wat ernstigere problemen helaas. Hopelijk volgend jaar beter mannen!

 

Alle deelnemers hadden weer de nodige formulieren en de button thuisgestuurd gekregen, maar nadat vorig jaar Soest een té grote hindernis voor TNT Post bleek te zijn was dit jaar  ’s-Gravenhage voor de postbezorgers in eerste instantie blijkbaar onvindbaar. De tweede button arriveerde daarentegen wel binnen 24 uur, dus ook teamcaptain Marco had de button alsnog mooi op tijd binnen.

 

Alle deelnemers dienden zich voor aanvang wedstrijd telefonisch te melden zodat de button geldig gemaakt kon worden (om het geheel nog een beetje controleerbaar te houden) waarbij deze keer gekozen was om het plaatje van de oude wisselbokaal eraf te knippen waarna de wedstrijd om 17:00 uur eindelijk van start kon gaan. Wij stonden in ieder geval te trappelen. Het weer was redelijk, alleen zaterdag werd wat regen voorspeld. En dat klopte, één buitje maar dan ook wel een beste hahahaha.

 

 

Eén koppel had de pech dat de door hun gekozen locatie bezet was door andere vissers, maar dat risico loop je met de Vrije Slag: de stekken worden niet geclaimd (dat is gewoon niet mogelijk) dus het is altijd even spannend als je de stek nadert die je misschien wel een aantal dagen aangevoerd hebt: “zal de stek nog vrij zijn?”. Zelf hadden we een ander probleem: tegenover onze stek stond een steiger en dat bleek een soort hangplek van de plaatselijke jeugd te zijn. Harde muziek, oerkreten en een zwempartij deden ons besluiten om toch maar snel de boel in te pakken nu het nog kon en elders ons geluk te beproeven. Vervolgens moesten we van die nieuwe stek ook ’s morgens weer vertrekken omdat er een witviswedstrijd was, en op de stek die daarop volgde zat ik ook niet lekker: de stek was alleen bereikbaar via een fietspad en omdat er weer massaal BOA activiteiten werden gemeld leek het me beter om toch maar iets anders te zoeken. Dus wéér inpakken en verkassen. Omdat we toch zo op dreef waren besloten we rond etenstijd dan maar wederom in te pakken en ergens een lekkere “kapsalon” te nuttigen. Daarna weer naar een andere stek en daar zouden we dan blijven tot het einde van de wedstrijd mits er geen rare dingen zouden gebeuren.

 

Echt duidelijke en betrouwbare vangstberichten kregen we niet omdat ik had opgeroepen wat terughoudend te zijn met vangstresultaten, en daar hield men zich prima aan. Op deze manier blijf je gemotiveerd tot het einde van de wedstrijd aangezien je geen idee hebt of je nog in de race bent of niet. Tot aan de prijsuitreiking had ik wel sterke vermoedens met betrekking tot de vangsten door wat berichtjes op Facebook en wat telefoontjes maar zeker weten deed ik het niet.

 

Toch waren er 2 bijzondere vangsten die mij wel al snel ter ore waren gekomen, om te beginnen de vangst van een meerval van maar liefst 1,58 mtr en een gewicht van 25 kilo (50 pond dus). Dat is wel gaaf natuurlijk, hieronder zie je de foto’s.

 

 

 

Een andere bijzondere vangstmelding kwam van een team die een reebokje uit het water hadden gevist. Deze dieren belanden wel eens in het water en kunnen best wel zwemmen, uit het water klimmen is echter vaak wat lastiger en met een wat hogere schoeiing zoals hier aanwezig was is dat bijna niet mogelijk waardoor zo’n beestje uiteindelijk verdrinkt. Deze niet dus, met de nodig kunstgrepen werd het uitgeputte dier uit het water gevist, en nadat het weer wat op krachten was gekomen verdween het weer in het bos. Strakke actie mannen, helemaal top! En ook nog de complimenten van Staatsbosbeheer!

 

Wat ook wel bijzonder was, was dat 2 teams gekozen hadden voor de Randmeren. Uiteindelijk bleek dat 1 team behoorlijk los ging, terwijl het andere team door allerlei problemen tot wanhoop werd gedreven en uiteindelijk zaterdagavond het bijltje er al bij neergooide. Over de resultaten van het team wat wel ving kan je verderop meer terugvinden.

 

Naast de reguliere wedstrijd hadden we ook nog een ‘minicompetitie’ gemaakt tussen 4 teams die allemaal familiare en/of vriendschappelijke binding met elkaar hebben en allen redelijk dicht bij elkaar in hetzelfde water gingen vissen. Uiteindelijk waren het Brian en Ricardo van team “De Jeugd Heeft De Toekomst” die deze onderlinge strijd won mede door de vangst van onderstaand schubje. Als aardigheidje kregen beide heren een PVA koker met 2 formaten PVA en een stamper cadeau.

 

 

Maar uiteindelijk kan er dan maar 1 team de échte winnaar van “De Vrije Slag 2013” zijn, en deze editie was dat het koppel Marco en Jeroen (team Chaos). Zij wisten deze editie maar liefst 29 vissen te vangen, 2 meer dan Michael, Edwin en Marcel (team Poldervissen) die met 27 vissen ook lekker op dreef waren maar helaas op de valreep net een paar vissen te kort kwamen. Ondanks dat hebben ook zij uiteraard een uitstekende prestatie geleverd, top!

 

Marco en Jeroen waren daarom de trotse winnaars die als eerste de splinternieuwe wisseltrofee in ontvangst mochten nemen. De oude wisseltrofee kregen we na wat gezeur op de valreep (vrijdagochtend) nog wel terug, maar die bleek van een kast gevallen te zijn en was daardoor aanzienlijk beschadigd. Gelukkig zag ik die bui 2 weken terug al hangen en had ik voor de zekerheid al een nieuwe trofee gekocht waardoor de heren toch met een schitterende bokaal naar huis konden. Nogmaals gefeliciteerd, jullie hebben hem zeker wel verdiend.

 

 

De winnaars van "de Vrije Slag 2013":  

Marco en Jeroen van "Team Chaos".


 

Zoals gebruikelijk werd de prijsuitreiking gevolgd door wederom een heerlijke BBQ, en ons aller Patricia (bij wijze van spreken dan) heeft ons weer prima verzorgt door met veel liefde en geduld het vlees op een uitstekende manier te grillen. Ook de salades en het stokbrood smaakten weer prima dus het was weer helemaal top zo, de perfecte afsluiting van een perfect weekend. Door het heerlijke weer konden we desgewenst nog even gezellig nababbelen en pas rond 4 uur 's middags gingen de laatste deelnemers naar huis.

 

 

 

Net als voorgaande jaren volgt hieronder dan een uitgebreid foto-overzicht van alle vangsten en andere foto’s, neem er gerust even de tijd voor om ze allemaal te bekijken. Helemaal onderaan vind je de uiteindelijke uitslag. Tot zover dan weer “De Vrije Slag” voor 2013, op naar “De Vrije Slag” van 2014!!

 

 

Team "De Bosbollen": zero points.

Huub en Alex hadden het niet makkelijk: zwaar weer, bijzonder veel wier, boten door de lijnen en uitvaren met gevaar voor eigen leven!  Een en ander leidde tot een voortijdig vertrek ivm gebrek aan reservemateriaal. Jammer, maar de Randmeren kunnen blijkbaar taai zijn!

 

Team "Swiftcarp": zero points.

Ron en Mike begonnen ook met de beste bedoelingen aan deze wedstrijd, maar tegen de verwachting in bleek de gekozen stek niet garant te staan voor grote aantallen vis. Helaas moesten zij met een blank aan de broek richting BBQ .......

 

Team "BOJO": zero points.

Helaas wou het niet zo vlotten bij de teams rondom Swifterbant. Hoewel er daar een schitterende meerval boven water kwam en de heren uit datzelfde team ook nog 1 schubje wisten te landen bleef het bij de overige 2 teams verdacht stil ...... Joop, Bob, Ron en Mike, allemaal bleven ze met lege handen achter. Of ze brasem hebben gevangen weet ik eigenlijk niet, maar met een dergelijke meerval in de buurt zullen die ook niet massaal aanwezig zijn.

 

 

Team "Maxi Carp": 1 vis (maar dan ook wel een projectspiegeltje)

Edwin, Michael en Raymon waren debutanten bij "De Vrije Slag" en kozen voor de Leeghwaterplas. Het kan er goed lopen, maar in eerdere edities is wel vaker gebleken dat dát niet altijd zo is. Uiteindelijk wisten ze 1 projectspiegeltje te vangen, en dat is dan natuurlijk toch wel weer leuk. Volgende keer beter mannen!!

 

T.Z.N.: "Team zonder naam", 1 vis op de mat.

Het achterste gedeelte van het wedstrijdtraject, soms loopt het er goed maar soms ook niet. Ben en zijn team hebben er alles aan gedaan maar de vis was waarschijnlijk even niet aanwezig op dit gedeelte. Jammer maar helaas ........

 

 

Team "D.J.H.D.T." (De Jeugd Heeft De Toekomst). 1 vis en een supermooie meerval.

Ook hier werd niet veel karper gevangen, Ricardo en Brian wisten er slechts 1 karper te vangen. Maar zoals eerder gemeld hadden ze wel die fantastische meerval en dat maakt zo'n weekend al snel weer goed natuurlijk.

 

Team "Die Biggie Fisherman", 3 vissen op de mat.

Het team waarbij met name Ajax en Feyenoord elkaar ontmoeten, en daarbij opgemerkt dat het iedere keer weer helemaal goed gaat. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de Ajax mannen toch wel een pak slaag gehad hebben: Marc (010) was verantwoordelijk voor alle vissen, Don en Marlon (020) bleven met lege handen achter. Zucht ....die gaan we nog lang horen vrees ik.

Daar waar tijdens de winterwedstrijd de ANWB al langs moest komen om de vastzittende auto van Don uit de zachte berm los te trekken moest dezelfde ANWB deze keer komen opdraven om een andere storing te verhelpen. Een probleempje met de parkeerrem .....

 

Uiteindelijk is het allemaal weer goed gekomen zodat ze in ieder geval gewoon de BBQ konden bezoeken.

 

Team "F1rstline Services": 5 vissen op de mat.

Voormalig "Team Shmano" was onder de nieuwe naam "Team F1rstline Services" aan deze vierde editie van de Vrije Slag gestart, en volgens mij met toch wel redelijk succes in vergelijking met voorgaande edities.

 

Ze wisten deze keer 5 vissen op de mat te krijgen, en dat is voor een instant sessie niet echt wild maar ook niet echt onaardig.

 

En als je het maar naar je zin hebt, dat is én blijft toch het aller belangrijkste met deze wedstrijden. En ik heb begrepen dat ze het prima naar de zin hebben gehad, al dacht ik toch echt dat hij mij in de maling nam met een score van 5 vissen.

 

Team "Elite Carp": 10 vissen op de mat.

Gert en Dave hadden nou niet meteen voor het makkelijkste water gekozen, de Hoge Vaart is ondanks dat de meningen daarover nog wel eens verschillen in mijn ogen toch zeker een moeilijker water dan de KLage VCaart. Toch wisten de heren hier 10 vissen te vangen en dat is zeker wel netjes denk ik. Met name de eerste is ook nog een wat knapper exemplaar, dus al met al netjes gevist!

 

Team "Carp Almere": 11 vissen op de mat.

Altijd leuk als de jeugd zich aanmeld, en deze jeugdige debutanten waren Marciano en Jeffrey. Zij hadden een goede stek gekozen en wisten op mooie deze stek maar liefst 11 schubkarpers boven water te krijgen, een hele mooie prestatie. Verderop kan je zien dat Jeffrey ook nog een vis met een 'buikje' heeft gevangen naast al die torpedoschubs, en als het een buikje heeft is het goed (velen zijn het nu met mij eens ). Daarnaast schromen de heren ook niet om 'te water' te gaan als een vis zich vast zwemt, ik vind het super! Volgens mij hebben jullie het ook wel naar de zin gehad en leuk dat jullie op de scooter naar de BBQ zijn gekomen. Ik zou willen zeggen: "tot de volgende keer maar weer!".

 

 

Team "the best of the rest": 16 vissen op de mat.

Omdat we deze keer overliepen van vertrouwen hadden we de teamnaam deze keer aangepast, maar helaas kwam het er toch niet helemaal uit zoals we het vooraf bedacht hadden. Door omstandigheden werden we meerdere keren gedwongen van stek te veranderen, maar ondanks dat wisten we toch nog de nodige vissen te vangen. Catering was overigens weer top, eten bij de Dönerzaak door de omstandigheden mogelijk en de sfeer zat er weer goed in. Nou nog een keer de winst pakken ..........

 

 

Team "knollenrammers Dennis X2": 16 vissen op de mat.

Altijd geduchte tegenstanders deze heren: vreselijk veel 'polderervaring' en altijd bezig met vissen. Daarnaast oog voor goede stekken en bereid tot werken voor de vis. Vooraf was mij al medegedeeld dat een graskarper op het verlanglijstje stond, en verdomd, een graskarper kwam eruit!

 

Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik een hoger aantal vis bij ze verwacht had, maar al met al is 16 vissen toch wel netjes natuurlijk. Daarnaast kwam de zoon de zoon van één van de heren nog even het team versterken, of het wat opgeleverd heeft weet ik niet maar leuk is het zeker wel natuurlijk!

 

Team "de zwagers": 18 vissen op de mat.

Een geschikt water kiezen is lastig, en doorgaans geldt dat zeker voor Mark en Rody: gedreven door de wil om te presteren altijd op zoek naar een uitdaging, en deze keer waren ze voornemens om een Randmeer te kiezen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het idee had dat dit op een drama voor ze uit zou lopen, maar niets bleek minder waar. Ze wisten maar liefst 18 vissen te vangen waarbij een supermooi spiegeltje er zelfs 2x uitkwam. Ik zeg "topprestatie"!

 

 

Team "echte mannen gaan laat naar bed": 21 vissen op de mat.

Nog een debutantenteam met de Vrije Slag, deze heren hadden al snel een mooie stek geclaimd en waren dus beter bekend in deze omgeving dan ik eigenlijk gedacht had. En er kwam ook resultaat, maar liefst 21 vissen kamen op de mat. Daarnaast waren zij degenen die zoals eerder gemeld ook dat hertje van de verdrinkingsdood wisten te redden, ik denk dat de heren alleen daarom al een superweekend gehad hebben. En een mooie prestatie hoor!

 

 

 

Team "Poldervissen": 27 vissen op de mat.

Ook altijd leuk als oude bekenden weer een keertje meedoen, Edwin en Michael ken ik nog uit een ver verleden toen 'Poldervissen' nog hét forum was in deze omgeving. Eerder deden ze ook al een keertje mee, ook toen scoorden ze prima maar was het totaal ondanks dat nét niet genoeg. Deze keer was het niet anders, zelfs met 27 vissen hadden ze samen met Marcel de winst nog niet in de knip.

 

Jammer maar helaas, en ondanks dat toch een bijzonder goede prestatie. Ook nog een snoekje gevangen zag ik, ik heb de foto erbij gezet. Tot de volgende keer, en dan nét even dat extra schepje er bovenop!

 

 

Team "Chaos": 29 vissen op de mat.

En dan komen we uiteindelijk toch bij de winnaars van "De Vrije Slag 2014": Marco en Jeroen van Team Chaos. Of het echt chaos was weet ik eigenlijk niet, maar vast staat wel dat zij het gewoon het allerbeste gedaan hebben en dat ze daarom de terechte winnaars van De Vrije Slag zijn geworden en daardoor mogen genieten van een jaar lang eeuwige roem!.

 

Maar liefst 29 vissen werden er gevangen, een bijzonder goede prestatie. En ook uiteraard een goede degelijke voorbereiding die zeker wel zijn vruchten heeft afgeworpen, en dat is natuurlijk alleen maar mooi. Nogmaals gefeliciteerd, eens kijken of jullie die titel volgend jaar kunnen verdedigen.

 

De einduitslag:

Plaats

Naam van het Team

Aantal deelnemers

Aantal vissen

1

Team "Chaos"

2

29

2

Team "Poldervissen"

3

27

3

Team "E.M.G.L.N.B."

2

21

4

Team "Zwagers"

2

18

5

Team "knollenrammers DennisX2"

2

16

 

Team "the best of the rest"

3

16

7

Team "Carp Almere"

2

11

8

Team "Elite Carp"

2

10

9

Team "F1rstline Services"

2

5

10

Team "die Biggy Fisherman"

3

3

11

Team "de D.J.H.D.T."

2

1

 

Team "Maxi Carp"

3

1

  Team "Team Zonder Naam" 3 1
14 Team "De Robbies 2 0
  "Team :"De Bosbollen" 2 0
  Team "Swiftcarp" 2 0

 

Team: "BOJO" 2 0
   

Totaal:

149 karpers.

En verder: 1 ree, 1 snoekje en 1 meerval. En ongetwijfeld nog wat brasem en winde ........

Jos.