"De marathon van 2012: 1 t/m 3 juni.

 

Het ene moment kijk je er nog naar uit, en even later zit het er al weer op. En wat daar dan tussen zit is een wedstrijd van vrijdagmiddag t/m zondagmiddag, inmiddels beter bekend als "de marathon van 2012". Nadat ik donderdagochtend met Gaby de stekken had uitgezet is het natuurlijk altijd weer spannend of die bordjes er de volgende dag nog staan, maar dat ging dit jaar weer prima. Gelukkig maar, want we zitten natuurlijk niet om werk verlegen.

 

Ook dit keer was het weer volle bak en moest ik helaas 2 koppels teleurstellen, we gingen dus met 21 koppels de strijd aan. De strijd om de eer, de strijd om de prijzen en voor sommigen zeker ook de strijd om "de Heerema Schaal". Voorafgaand aan deze wedstrijd is er overigens wel nagedacht om een aanpassing in de verdeling van de prijzen omdat doorgaans blijkt dat bepaalde gedeeltes aantoonbaar beter scoren dan de rest. We hebben de beslissing hierover nog even doorgeschoven omdat we het niet allemaal met elkaar eens waren, maar de uitslag toont wederom wel weer aan dat we er toch eens iets mee moeten doen. Daarover later meer.

 

De loting verliep weer prima, de meesten waren direct tevreden met de gelote stek, anderen gingen liever toch voor een herkansing, maar uiteindelijk ging iedereen op pad om het kampement in te richten en de hengels klaar te leggen zodat ze om 17:00 uur aan de wedstrijd konden beginnen. Het weer was prima, niet te warm maar wel lekker droog, dat is altijd een prettige manier om aan zo'n wedstrijd te beginnen. Zou het zo blijven met het weer?????

 

 

Al snel bleek dat er her en der vis werd gevangen, ook Jan en ik hadden al snel een run die helaas losschoot. Zal je altijd zien, nooit last van, en uitgerekend nu......... Terwijl we bezig waren om de lijn weer opnieuw uit te varen hoorden we een gillende fluiter van n van mijn hengels. Ik legde snel de zender van de voerboot neer en nam een spurt richting de stokken, maar blijkbaar zijn dat dan van die momenten dat je gewoon moet accepteren dat de 50 nadert, want ik voelde een 'klets' op mijn kuit en wist het al meteen: een zweepslag. En dus vloog Jan mij voorbij om alsnog de vis te drillen, iets wat prima lukte. Later zat ik nog eens na te denken: stek 13??

 

 

Geluk bij een ongeluk was dat Dennis Rik toevallig langskwam, en die heeft een strak verband aangelegd wat het hele weekend prima gezeten heeft en toch wel wat steun heeft geboden. Dat is het voordeel als iemand die er verstand van heeft zoiets aanlegt. De dagen erna deed ik het zelf maar binnen de kortste keren lag alles weer zo'n beetje rond mijn sok opgestapeld. Ieder zijn vak zullen we maar denken. Wat ook mooi was, is dat Rob en Rolff beide een nachtje bij ons op de stek aanwezig zijn geweest om te assisteren, want overdag kon ik me wel redden maar 's nachts reageren op een fluiter was echt niet mogelijk zonder meer schade aan de kuit aan te richten, dus beide heren nogmaals hartelijk dank!!

 

Tot zover het klaaguurtje, we zitten midden in een wedstrijd en er werd gevangen!! Al vrij snel gingen bepaalde stekken behoorlijk gelijk op en dat vind ik altijd echt super. Voor de duidelijkheid: ik ben geen streber, maar als het dan toch een wedstrijd is dan wil ik winnen ook, daarvoor heet het per slot van rekening ook een wedstrijd. Ik kreeg al snel vangstberichten van Johan en Mitchell, Gaby en Raymond maar ook Jannic en Andy (de titelverdedigers) waren weer lekker op dreef hoorde ik. Tegen de avond waren er al een stuk of 10 vissen gevangen dus dat beloofde nog wat.

 

De volgende dag was het heerlijk weer en er bleek ook 's nachts nog wel aardig wat vis gevangen te zijn. Al snel gingen er geruchten rond over een forse graskarper die gevangen zou zijn, alleen was in eerste instantie niet helder op welke stek dat dan was. Na een snelle check bleek dat Marco de gelukkige was, hij zat met Rudy op stek 4 en had een graskarper van maar liefst 32 pond gevangen!!!

 

 

Een super mooie vis natuurlijk, grappig is overigens dat Rudy al eerder een vismaat had die een dergelijke vis aan de haak wist te slaan. Hij viste destijds met Dennis Rademaker en ook toen was het dus raak. Apart!

 

Het was inderdaad erg zonnig weer op zaterdag, ik voelde op een gegeven moment dat ik toch wel wat aan het verbranden was, maar toen was het natuurlijk alweer te laat. Ach, dat kon er ook nog wel bij. Vervolgens ben ik nog even op bezoek geweest bij onze Limburgse buren, en net toen ik terug naar de stek wou gaan zag ik dat Jan aan het drillen was. Snel terug naar de stek dus, maar van snelheid was geen sprake met een mank pootje en Jan had de vis al in het net toen ik eindelijk arriveerde. Wat een weekend .........

 

De vangsten liepen gestaag door, en iedereen genoot van het heerlijke weer. Her en der werden de BBQ's opgestart, en het en der verschenen paraplu's om bescherming tegen de zon te zoeken. Al met al een heerlijke middag, helaas waren de weersverwachtingen voor de zondag niet best. Nou hebben we doorgaans best wel mazzel met het weer, dus ik hield wel goede hoop dat we uiteindelijk droog konden inpakken. Een mens kan zich vergissen ..................

 

 

Want ondanks dat de vangsten gestaag doorliepen begon het 's morgens te regenen, volgens mij was het maar 1 bui die echter wel de hele ochtend duurde. Omdat we ook nog een BBQ voor 42 man op het programma hadden staan werd ik er wel een tikkie chagrijnig van. Zal je altijd zien: de hele week prima weer, en uitgerekend die ne zondag is het pet. Zo jammer altijd!!

 

Maar goed, de vangsten gingen gestaag door, en Jan en ik bleken goed in de race te liggen met Jannic en Andy. Dus ondanks de regen snel verversen, uitvaren en opnieuw bijvoeren, kijken of er nog een visje uit wou komen. Het bleek ijdele hoop terwijl Jannic en Andy wl nog 2 vissen wisten te vangen. Langzaam maar zeker beseften we dat hier geen eer meer aan te behalen viel en berustten we in ons lot. Maar ach, een tweede plek was toch ook top? En spannend was het zeker, dat is toch ook wel wat waard. Om 13.00 uur was de wedstrijd afgelopen en moesten we wel alles nat inpakken, en als ik ergens een hekel aan heb is het dt wel. Maar goed, het was niet anders ................

 

Het enige wat niet echt lekker ging deze wedstrijd waren de foto's. Ik heb dit weekend een andere camera gebruikt dan normaal, en die had nogal wat probleempjes met herkennen van de geheugenkaart en de batterijen, ik mis dus helaas een paar foto's. Maar al met al is het een mooie collectie geworden, dus neem vooral even de tijd om ze te bekijken.

 

En natuurlijk hadden we ook nog de prijsuitreiking, Chris had weer een mooie prijzentafel voor ons neergezet. Er was wederom voor iedereen prijs dus ook degenen die geen vis wisten te vangen gingen niet met lege handen naar huis,

  

  

  

 De zwaarste vis.

We begonnen traditiegetrouw weer met het uitreiken van de prijs voor de grootste vis, en deze keer was er geen twijfel mogelijk, Marco had met zijn graskarper van 16 kilo de zwaarste vis gevangen en ontving van onze sponsor Flevobaits een check ter waarde van 25 euro. Een hele mooie prijs voor een bijzonder mooie vis!

De winnaars!!

En daarna was het de beurt aan de winnaars van deze wedstrijd: Andy en Jannic wisten samen maar liefst 11 vissen op de mat te krijgen, en kwamen uit op een totaalgewicht van maar liefst 56.5 kilo. Hiermee hadden ze de wedstrijd gewonnen n 10 punten voor de Heerema Schaal verdiend. Top jongens!!! Ze kozen beide voor een mooie JRC tent. Was dat vorig jaar niet net zo?? :-)))  Hieronder de foto's van de heren, het is een mooie reeks geworden.


 

 

 

 

 


De tweede plek was voor mijzelf samen met mijn gelegenheids vismaat Jan, we hadden totaal 8 vissen op de mat met een totaalgewicht van 43.9 kilo. Mooi resultaat, maar duidelijk niet genoeg. Spannend was het in ieder geval wel, en mede daardoor ondanks de kleine tegenslag toch een heerlijk weekend gehad.

 

 

 

 

 

 

De derde plek was voor Johan en Mitchel, zij vingen 7 vissen met een totaalgewicht van 38.6 kilo. Zij hadden nog een leuke vis nodig om een plaats te kunnen stijgen in het klassement, maar dat zat er voor hun helaas niet in. Al met al toch top gevist!

  

 

 

 

 

 

 

De Op de vierde plaats eindigden Marco en Rudy, zij hadden 4 vissen waaronder die zware graskarper en kwamen daardoor toch nog uit op een totaalgewicht van 33.4 kilo. Weinig vis en veel kilo's deze keer dus.

 

 

 

 

 

 

De vijfde plek was voor Gaby en Raymond, zij hadden 6 vissen met een totaalgewicht van 26.6 kilo. Zij zatern dicht tegen de vierde plek aan, het is duidelijk dat n vis bij diverse koppels wel wat verschil had gemaakt. Het zal allemaal dicht op elkaar.

 

 

 

 

 

 

 

De zesde plek was voor Rob en Rob, zij hadden 4 vissen met een totaalgewicht van 22.3 kilo. Omdat de andere Rob al naar huis was poseerde ik zelf maar even mee op de foto. Wel een goede prestatie omdat zij op het achterste gedeelte zaten wat doorgaans toch wat minder vis oplevert. Ook hier had ng een vis een hogere plek kunnen betekenen.

 

 

 

 

 

 

De zevende plek was voor 2 debutanten, Jos en John. Zij vingen 3 vissen met een totaalgewicht van 15 kilo. Bijna ging het nog mis met de prijsuitreiking maar gelukkig kan ik dat op de valreep nog herstellen. Later vond ik het foutje van mijn kant wel terug, ik had inderdaad een vis vergeten. Maar voor 'vreemdelingen' toch uitstekend gedaan heren!

 

 

 

 

 

De achtste plek was voor Johnny en Syb, zij vingen 3 vissen met een totaalgewicht van 12.1 kilo. Vreemd genoeg op een stek die er toch altijd weer het beste uitziet, maar doorgaans toch niet als beste uit de bus komt. 3 vissen is toch netjes!

 

 

 

 

 

De negende plek was voor Ron en Damon, zij vingen 2 vissen met een totaalgewicht van 10.9 kilo. Ik heb begrepen dat pa hier visles van zijn zoon heeft gekregen, da's altijd een leuke wetenswaardigheid op feestjes en partijen (voor de zoon dan).

  

 

 

 

 

 

Vervolgens kwamen Mark en Rody met 2 vissen terecht op de 10e plek, zij vingen totaal 8.2 kilo. Doorgaans doen deze heren toch wel mee in de wat hogere regionen, maar mede door hun score blijkt maar weer dat het achterste gedeelte toch wat taaier is dan (met name) het middengedeelte.

 

 

 

 

 

Op de 11e plek eveneens een gelegenheidsduo, Alex en Jolanda vingen 1 vis en die woog 6.3 kilo. Een visfoto heb ik helaas nog niet terug kunnen vinden, hopelijk komt die nog. Toch leuk gevist hoor, prima gedaan!

 

 


Plek nummer 12 was voor Joop en Bob, 1 vis van 5.2 kilo was hiervoor genoeg. Hert leverde ze toch nog een mooi schepnet op, da's toch meegenomen.

 

 

 

De 13e plek was voor Ruud en Raymond, 1 vis van precies 5 kilo kwam op de mat. Ik ben even wezen buurten bij deze mannen, en we waren het erover eens dat iets meer aandacht aan de rigs ongetwijfeld zal leiden tot betere resultaten. We gaan ermee aan de slag, dus volgende keer weten we of het geholpen heeft.

 

 

 

 

De 15e plek was voor Rene en Rene, zij vingen een vis van 4.6 kilo. Qua vis was het dus niet wild, maar culinair zat het wel goed bij de heren. En dat is natuurlijk ook belangrijk bij zo'n weekend.

 

 

 

 

 

 

De 16e plek was voor het laatste koppel met vis, Willem en Lieuwe vingen een vis van 4.5 kilo. Zij zaten op de stek die ik vooraf als beste had ingeschat, helaas bleek het niet zo te zijn. Maar toch als debutanten vis op de mat, alles beter dan loten zeg ik maar.

 

 

 

 

De En tot slot hadden we nog 5 koppels zonder vis, in de juiste volorde van loting waren dat Bart en Mark, Don en Marlon, Ben en Alex, Jeffrey en Frank en Leo en Henk. En er was nog een koppel met 1 vis, maar deze waren al voortijdig naar huis gegaan. Ik heb de foto hier nog wel even bij gezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook deze keer sloten we weer af met een heerlijke BBQ. Jammer alleen dat we door de weersomstandigheden gedwongen werden om voor de verandering weer eens onder een brug te bivakkeren. Je weet hier ook nooit waar je aan toe bent met het weer, wat een gedoe toch steeds. Ondanks dat slaagde Patricia er in om in een sneltreinvaart alle stokjes, lapjes en hamburgers weer botergaar te krijgen, nogmaals dank daarvoor, ik stel het zeer op prijs.

 

Het vlees en de salades smaakte uitstekend, en langzaam aan begonnen de deelnemers af te druipen richting huis. Het zat er weer op, het was een mooie wedstrijd geweest en we kijken alweer uit naar de volgende.  

 

 

 

Voor de volledigheid nog even een overzicht van de vangsten. Ook deze keer was het weer opvallend dat de meeste vis van het middelste gedeelte kwam. Om ervoor te zorgen dat onze wedstrijden op alle gedeeltes spannend blijft gaan we hier op korte termijn zeker iets mee doen, wat we precies gaan doen ben ik nog niet helemaal uit, maar er gaat iets veranderen, da's zeker!

 

Wie: Steknummer: Aantal: Totaal gewicht:

1e plaats

Jannic en Andy

8

11

 56.5 kilo

2e    "

Jan en Jos

13

8

43.9 kilo

3e    "

Mitchel en Johan

11

7

38.6 kilo

4e

Marco en Rudy

4

4

33.4 kilo

5e    "

Gaby en Raymond

9

6

26.6 kilo

6e    "

Rob en Rob

21

4

22.3 kilo

7e    "

Jos en John

14

3

15.0 kilo

8e    "

Johnny en Syb

15

3

12.1 kilo 

9e    "

Ron en Damon

16

2

10.9 kilo 

10e  "

Mark en Rody

19

2

8.2 kilo 

11e  "

Alex en Jolanda

5

1

6.3 kilo 

12e  "

Joop en Bob

10

1

5.2 kilo 

13e  "

Ruud en Raymond

12

1

5.0 kilo 

14e  "

Rene en Rene

1

1

4.6 kilo 

15e  "

Willem en Lieuwe

7

1

4.5 kilo 

16e  "

Mark en Bart

16

-

 

17e  " 

Don en Marlon 

20

 

18e  " 

Ben en Alex 

6

 

19e  " 

Jeffrey en Frank 

2

 

20e  " 

Leo en Henk 

17

 

21e  " 

Hans en Hans 

3

 
         
    Totaal: 59 293.1 kilo

 

Misschien weer tot volgend jaar.

  

Jos Holla.