"De karpermarathon van 2007"

 

 

Na het succes van vorig jaar kon het niet uitblijven, de marathon moest een vast onderdeel op de wedstrijdkalender worden. En hoewel de vangsten vorig jaar niet wild waren, kozen we toch weer voor de Hoge Vaart. Het is inderdaad wel wat moeilijker dan in de Lage Vaart, maar dat heeft natuurlijk ook een bepaalde charme. Je moet er voor werken, maar de duur van de wedstrijd én de mogelijkheid om een boot te gebruiken zou toch in het voordeel moeten werken. Alleen het gedeelte Tureluursweg zou vervallen, in plaats daarvan gingen we op een sectie ter hoogte van de Noorderplassen vissen.

 

Dat het concept goed is bleek al snel. 11 dagen na het verschijnen van de wedstrijdkalender zat de wedstrijd al vol, en konden we de reservelijst gaan vullen. We hadden weer een aantal bekende gezichten die meededen, maar er waren ook weer een paar nieuwe bij.

 

 

De loting vond plaats op de Groenlingweg. Toen alle koppels waren gearriveerd en de weegteams er klaar voor waren begon de trekking. Als eerste de weegteams, zodat ze over de diverse trajecten verdeeld zouden zitten.

 

Nou was er één stek (nr 7) waar ik niet echt van gecharmeerd was door de smalle graskant, en hoewel ik Marc nog zo gezegd had om het niet te doen trok hij voor ons stek nummer 7. Met dank aan Frans die de kokertjes aan de weegteams uitreikte. Lekker begin dus voor ons. Vooraf had ik nog met Rob besproken dat degene die 7 zou trekken evt een stukje verderop kon gaan zitten, maar omdat we hem zelf trokken hebben we het uiteindelijk maar zo gelaten.   

 

 

 

 

Iedereen kreeg zoals gebruikelijk het reglement uitgereikt, en nog wat info over het gebruik van tentjes (waarvoor we een ontheffing hadden) en natuurlijk een vuilniszak met begeleidend schrijven. Een stukje traditie inmiddels. Na de loting ging iedereen op pad naar zijn stek, degenen die naar de Noorderplassen moesten hadden een wat langer ritje voor de boeg. Alle stekken waren vrijgelaten, dat was wel prettig. Er was alleen een incident bij de Noorderplassen: de bordjes van stek 9 en 10 waren door onbekenden omgewisseld. De koppels waren al aan het uitpakken toen ze het door hadden, dus ze hebben het verder maar zo gelaten.

 

 

Hoewel het warm was begon iedereen toch snel zijn spullen op te bouwen, her en der verschenen de eerste tentjes en kwamen de bootjes tevoorschijn. De een had het er wat drukker mee dan de ander, maar na hard werken is het (blijkbaar) goed rusten.

 

Het was een beetje drukkend weer, soms heel warm, en dan ineens was er een beetje wind en was het weer lekker. En heel af en toe wat regen, en steeds wanneer ik met een bootje op het water was. Hoe bestaat het. Hieronder volgt een foto-impressie van al dat harde werken, en de rust als alles klaar is. Heerlijk, dat karpervissen!!

 

 

Zoals je kan zien werden er allerlei verschillende tenten gebruikt, maar ook allerlei verschillende bootjes. Rubberboten, boten met een elektromotor, een aluminium platbodem met een benzinemotor, en radiografische voerbootjes. Ik heb niemand zien zwemmen, maar het zou me niks verbazen .................

 

 

 

Jan Kuiper (stek 2) is alle stekken afgereden om een kijkje te nemen, en Jan heeft van alle koppels een foto gemaakt, hieronder volgt de galerij:

 

Stek 1 t/m 4 aan de Groenlingweg:

 

 

 

Stek 5 t/m 8 aan de Watersnipweg:

  Koppel 6 was nog niet gearriveerd.........

 

 

 

Stek 9 t/m 12 ter hoogte van de Noorderplassen;

 

 

Overal zat de stemming er goed in. Het was best wel lekker weer, wat kon er nou nog misgaan?? Nou, het weer misschien??

 

Het begon met een telefoontje van de vrouw van Marc over extreem weer wat onze kant op kwam. Vervolgens hoorden we dat er een weeralarm was afgegeven, en hierna kwamen allerlei berichten binnen waarmee we alle kanten op konden, maar wat was nou de goede? Kwam het over ons heen, of ging het langs ons heen? En dan moet je als organisatie je verantwoordelijkheid nemen, en dat hebben we gedaan. De wedstrijd werd gestaakt tot 6.00 uur de volgende ochtend met het advies om de waterkant te verlaten. Aiaiaiai.........

 

Nader Verklaard:Weeralarm

Bron: KNMI

Het Weeralarm is een speciale en ernstige waarschuwing van het KNMI bij extreme weersomstandigheden die gevaar of overlast opleveren voor de hele samenleving. Een Weeralarm wordt uitsluitend gegeven bij specifieke weersomstandigheden: een zware storm, zeer zware storm of orkaan, zeer zware windstoten, gladheid door sneeuw of ijzel of een sneeuwstorm en zwaar onweer. De verschijnselen moeten zich op grote schaal voordoen, dat wil zeggen in een gebied ter grootte van minstens 50 bij 50 kilometer (of over een lengte van minstens 50 kilometer).

 

8 juni 2007, 18:08

Op vrijdagmiddag heeft het KNMI een weeralarm uitgegeven in verband met een groot onweerscomplex dat vanuit het Zuidoosten langzaam noordwestwaarts trok. In de wijde omgeving van genoemde lijn verwachtte het KNMI zeer veel blikseminslagen, bovendien was er kans op hagel en lokaal viel een grote hoeveelheid regen.

Het weeralarm is om 21.58 uur weer ingetrokken

 

Uiteindelijk bleven de meeste koppels toch zitten, maar de wedstrijd bleef gestaakt tot 06.00 uur. Ondertussen werd ik nog gebeld door de Brandweer ivm het weeralarm. Omdat we onze wedstrijden aanvragen bij de gemeente zijn zij van onze aanwezigheid op de hoogte. Hij was blij dat we de wedstrijd gestaakt hadden, voor ons een steuntje in de rug. Want niet iedereen was hier even blij mee.........

 

En dan zal je altijd zien, een beetje onweer, een fikse bui, en alles was weer achter de rug. Omdat er echter koppels weg waren gegaan was eerder hervatten geen optie, de 6.00 uur bleef staan. En dus waren we om 6.00 uur weer paraat en werden de hengels weer ingegooid. Iedereen was aanwezig, alleen de deelnemers van stek 6 waren terug naar huis gegaan, maar ook op stek 8 was nog niks te zien. We werden al ongerust (ze hadden toch wel 6.00 uur 's morgens begrepen??) maar uiteindelijk verschenen zij ook aan de waterkant. De ene was fit, maar de ander duidelijk niet. Het witte koppie verraadde al hoe de heren de tijd doorgebracht hadden ..... lachen hoor! Maar vanaf een uur of 1 was ook hij weer op de been. En na een aspirientje van Marc was hij enige tijd later weer geheel hersteld, en dat was wel nodig ook.

 

De eerste vis kwam vanaf het gedeelte bij de Noorderplassen. Dennis ving hem om 7.00 uur. Altijd lekker als de eerste vis op de kant is. Vervolgens waren wij zelf aan de beurt. Rody van stek 8 assisteerde Marc even met scheppen, en dat is mooi, de concurrentie helpen ..... of probeerde hij hem er nou vanaf te tikken .... (geintje).

 

Hierna waren zij zelf aan de beurt, Mark ving een mooie schub die snel werd gewogen, gemeten en gefotografeerd. Het was inmiddels 11.10 uur, de volgende rum kwam pas om 18.20, en weer bij Mark. En dus stonden de heren met 2 vissen aankop, maar er was nog een lange weg te gaan.

 

7.00 uur                                                                                         10.45 uur

                                                                                                    11.10 uur

 

 

Overigens hebben Frans en Dennis nogmaals de wedstrijd gestaakt. Een week terug is er op de Hoge Vaart een roeier om  het leven gekomen die werd overvaren door een binnenvaartschip, en dat bleek precies bij hun voor de stek te zijn. Deze dag was er een herdenking op de plek des onheils, bij hun voor de deur dus.

 

Tja, en wat doe je dan?? Dan is het inderdaad heel netjes om even de hengels even binnen te draaien.

 

 

Maar goed, ook zij konden na korte tijd de wedstrijd weer hervatten, en iedereen ging er weer vol voor. Toch gebeurde er weinig. Pas in de nacht begon het met name op de stek van Rody en Mark te lopen. Wij waren hun weegkoppel, dus ik was er weer lekker mee. Zo'n beetje ieder uur kon ik de tent uit, wat een gedoe. Maar ja, ik kan toch nooit lekker slapen in zo'n tentje, en we willen zelf niet met bewaarzakken aan de gang, dus daar ging ik weer. Om precies te zijn om 23.05, 01.20, 2.55, 3.50 en 4.30. Toen vonden de heren het mooi en haalden ze de hengels even binnen. Wat een mazzel!! In de tussentijd had ook Martijn nog een vis gevangen (0.30) net als Dennis (3.45). Om het verhaal gelijk maar even af te maken ving Johan vervolgens om 4.50 nog een vis, Frans ving er 1 om 5.30, en tot slot Johan nog een om 9.00 uur. Hieronder volgen de foto's:

 

 18.20 uur                                                                                      23.05 uur

 0.30 uur                                                                                        1.20 uur

 2.55 uur                                                                                        3.45 uur

 3.50 uur                                                                                        4.30 uur

4.50 uur                                                                                         5.30 uur

 

 9.00 uur       

 

 

De sponsors.

 

 

We hoefden in ieder geval niet alle prijzen te verloten, want dat is toch altijd niet echt het leukste gedeelte. Maar soms is het niet anders. De prijzentafel was samengesteld door: De Snoekbaars Hengelsport & Watersport Paradijs.

 

Markerkant 1202-F
1314 AK Almere
Telefoon: 036-5300383

http://www.snoekbaars-hengelsport.nl/

 

Het zag er weer prima uit, Chris. Helaas kon Chris zelf bij de prijsuitreiking niet aanwezig zijn. Hij is momenteel hard aan het werk in de winkel, er komt namelijk een verdieping bij zodat hij nog meer ruimte krijgt om alle artikelen te showen. Ideaal, overal lekker aanzitten (ik bedoel dan de hengelsportartikelen uiteraard!!) Dinsdag as 12 juni moet het klaar zijn.

 

 

 

Tevens had Chris voor ons nog een andere sponsor verzorgd. De firma Pallatrax is langs geweest, en heeft voor iedere deelnemer zakjes beschikbaar gesteld met (zoals het zo mooi heet) "The Stonze System". Hierbij wordt ipv lood steen gebruikt. Uiteraard is dit veel beter voor het milieu, maar een andere eigenschap is dat de stenen ook flavours opnemen, dus je steen even soaken en ingooien maar. Tevens verkopen ze ook diverse complete systemen, boilies, haken, onderlijn en noem maar op.

Neem eens een kijkje op hun site:

http://www.pallatrax.co.uk/

 

Overigens vind je op de site van SPRO een Nederlands assortimentsoverzicht: http://www.spro.nl/NL/nieuws_stonze.asp

 

 

 

De prijsuitreiking.

 

 

Uiteindelijk kon ik dan beginnen met het optellen van de scores. Een precies werkje, want je moet er toch niet aan denken dat achteraf blijkt dat je een foutje hebt gemaakt.

 

Over de winnaars kon geen misverstand bestaan: Mark en Rody hebben met een totaal van 64 pond en 480 cm gewonnen. Het waren 7 vissen, een hele prestatie vind ik. Zij gingen met een stretcher naar huis. De tweede plek was voor Martijn en Johan met 3 vissen. Dennis en Dennis werden 3e met 2 vissen, Frans en Dennis werden 4e met 1 vis, en Jos en Marc werden 5e met eveneens 1 vis.

 

 

 

De resterende deelnemers mochten een lootje trekken, en dus ging niemand met niks naar huis. Het is een enerverend weekend geweest, met wederom een leermoment, al met al redelijk weer, goede sfeer en mooie prijzen. Alleen de vangsten waren wat minder, maar dat was de vorige editie al net zo. Hieronder volgt nog het totaaloverzicht van de vangsten.

 

Tot slot Jan, Martijn, Dennis en Frans: bedankt voor de foto's. Mocht iemand toevallig foto's van de prijsuitreiking hebben, wil je ze mij dan toesturen? Ben het namelijk helemaal vergeten.

 

Tot slot dan de officiële uitslag (brasems ook deze keer niet meegerekend):

 

wie: sectienummer: aantal: totaal gewicht: totaal lengte:
1e plaats Rody en Marc 2 7 64 pond 480 cm
2e    " Martijn en Johan 3 3 32 pond 206 cm
3e    " Dennis en Dennis 3 2 27 pond 153 cm
4e    " Frans en Dennis 1 1 10 pnd 75 cm
5e    " Jos en Marc 2 1 9.2 pnd 68 cm
Wilco en Frank 3 0
Rob en Jerry 1 0
Rob en Dirk 3 0
  Jan en Peter 1 0      
  Eddie en Ethon 2 0      
  Marcel en Marinus 2 0      
  Willem en Patrick 1 0      

 

Tot zover maar weer;

 

Jos.