"De winterwedstrijd van 2010"

 

 

Na het weersdrama van vorig jaar, met een snijdende oostenwind, ijs in de lijnen en allemaal kachels die door de extreme kou niet goed werkten had ik niet verwacht dat er animo zou zijn om nog een keer zo'n wedstrijd te organiseren. Het kwam echter ergens ter sprake, en ik merkte dat er toch wel veel mensen waren die er wel zin in hadden. En dus besloten we om ook dit jaar maar weer een winterwedstrijd te organiseren.

 

De eerste geplande datum was zondag 31 januari, maar helaas bleek de Vaartplas op die datum helemaal dichtgevroren te zijn. De Lage Vaart lag weliswaar open, maar omdat de plas ook een kans moest krijgen werd de wedstrijd 14 dagen uitgesteld. Naarmate de wedstrijddatum dichterbij kwam werd duidelijk dat de plas niet ijsvrij zou worden, en omdat ik de wedstrijd niet nóg langer uit wou stellen werd besloten om alle koppels op de Lage Vaart te plaatsen. Maarrrrr ....... de donderdag ervoor sloeg de vorst wederom genadeloos toe, en ook de Lage Vaart vroor helemaal dicht. Uitstellen was wederom onontkoombaar.

 

En dat is lastig, mede omdat het niet altijd voor iedereen mogelijk is om iedere keer weer vrij te zijn, maar ook omdat je jezelf erop instelt, en dan steeds weer de plannen moet omgooien. Een aantal koppels haakten dan ook af ivm werk en andere verplichtingen, en dat was jammer, maar niks aan te doen.

 

Zondag 28 februari werd de nieuwe datum voor deze wedstrijd, en dat was niet ideaal omdat we op 27 februari een schoonmaakdag hadden gepland. Dat zou dus een druk weekend worden voor mij, maar omdat wederom uitstellen geen optie was heb ik maar gekozen voor een druk weekend. En dan hopelijk wél met een beetje aangenaam weer. Op de schoonmaakdag vielen de weersomstandigheden  reuze mee, maar voor de zondag was er veel regen en wind voorspeld! En die voorspelling klopte helaas helemaal!!

 

Mijn maat Rob en ik waren al omstreeks 7:00 uur aan de waterkant, en toen regende het al. Snel de tent opgezet en de kachel aan. Die kachel meurde behoorlijk, maar het was stinken of rillen, dus dan maar een beetje stank. Later werd deze stank overigens gelukkig minder. Vervolgens was het voeren en wachten tot 8:00 uur zodat de hengels erin konden. Toen alles op zijn plek lag snel de tent weer in, want het regende nog steeds. Wat een k***** weer!!!

 

 

Tijdens de spaarzame momenten dat het droog was werden de hengels van Rob voorzien van een nieuwe bal grondvoer, in de hoop zo een passerende vis aan het azen te krijgen. Er gebeurde echter weinig, ondanks zijn tomeloze inzet.

 

 

Zelf probeerde ik ook af en toe de boel even 'op te frissen', ik gebruikte een rig met maden wat wel een hoop gefriemel betekende, en met dat regenachtige weer was dat niet echt leuk om te doen. Ook het vullen van een PVA zakje viel met die nattigheid niet mee. Maar het gebruikte rigje zag er zo verschrikkelijk aantrekkelijk uit, dat zou een vis toch echt niet kunnen weerstaan. Het PVA zakje werd al snel vervangen door de slingerworp, omdat ik onder de eigen kant viste ging dat ook prima. En als de boel dan weer naar wens lag kwam de volgende bui al weer over, dus snel maar weer de tent in.

 

 

Sommige deelnemers kozen voor een oval. Ik vind het dapper, maar ben blij dat Rob zo'n handige tent heeft, dat is toch iets comfortabeler. Tijdens het wachten in de tent op de eerste aanbeet werden er diverse gerechten bereidt, wat ondertussen al een beetje een standaard ritueel wordt: gebakken eitje met spek, gevolgd door kipsaté van Mora, en tot slot dan nog een rookworst met mosterd.

 

 

En ondertussen bleef het maar regenen, er kwam bijna geen eind aan. Ik wou nog even overal op bezoek, maar door de regen en de blubber heb ik me beperkt tot een paar deelnemers die nog niet eerder hadden meegedaan. Het was echt geen doen omdat ik met mijn laarzen niet kan autorijden en omdat mijn Crock's nou niet echt waterdicht zijn.

 

Buienradar liet de hele dag door ook duidelijk zien dat we niet op enige genade van de weergoden hoefden te rekenen. Wat een dag!

 

En zoals je hiernaast kan zien maakten sommige deelnemers er ondanks alles maar het beste van .......

 

 

Gelukkig bleef de kachel branden, dus in de tent was het wel te doen, maar buiten werd het gaandeweg de dag steeds meer een modderpoel. En dan begin je toch een beetje op te zien tegen het moment dat je de boel moet gaan opruimen ...... En bovendien tot dat mement nog geen enkele vis op de kant, zelfs geen brasem. Ongelofelijk!!

 

 

Om 16:00 uur was de strijd gestreden, en kwam de winterwedstrijd (die meer de uitstraling van een herfstwedstrijd had) ten einde. Snel werd de boel in de auto gedonderd, en op naar de manege voor een lekkere kop chocolademelk. Vervolgens was het wachten op de deelnemers, zodat we, als iedereen gearriveerd was, met de prijsuitreiking konden beginnen. De bediening was echter zo vlot dat de patat en de snert al geserveerd werd voordat iedereen aanwezig was. En het werd nog lastiger toen bleek dat 2 deelnemers tot aan de assen in de bagger vast zaten. Wat nu? De tafel was gedekt, iedereen zal al aan de patat, dus even weg was geen optie. Helaas moesten de 2 pechvogels hun tijd maar even uitzitten, ik kon echt niets anders verzinnen.

 

 

Dus terwijl de 2 pechvogels aan het bedenken waren hoe ze ooit uit die modderpoel konden komen, zaten de andere deelnemers te genieten van de patat en de snert. Zo kan het wel eens gaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het eten werd er geloot om de prijzen, want vis was er ook deze editie niet gevangen. Niet eens een brasem, hoe bestaat het! Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik er vooraf al niet veel vertrouwen in had, maar toen ik eenmaal aan de waterkant zat kreeg ik toch een goed gevoel. Jammer dus dat dát gevoel niet uitkwam.

 

De sponsor.

 

"De winterwedstrijd van 2010 " werd óók in 2010 weer gesponsord door:

 

 

 

Tijdens de winterwedstrijd kiezen we er niet voor om voor iedereen een prijs te hebben, maar doet iedere deelnemer individueel mee, en hebben we totaal 5 of 6 mooie prijzen beschikbaar. En net als vorig jaar werden deze prijzen niet verdiend door degene die de meeste vis op de mat had, maar werden de prijzen bij gebrek aan vis wederom verloot.

 

Opvallens was wel dat er maar liefst 3x een lootje werd getrokken van een deelnemer die niet was komen opdagen, heel apart. Maar uiteindelijk konden toch alle prijzen uitgereikt worden, en gingen de winnaars tevreden naar huis. Net als alle anderen volgens mij. En dát vind ik nog steeds het belangrijkst.

 

Jan koos voor een mooie JRC brolly.                                            Johan was blij verrast de twee Delkim TXI's.

 

Johnny ging naar huis met een digitale weger van Fox.               Justin nam de JRC spodrod met de Fox Stratos molen.

 

Marc nam de tacklebox met divers klein materiaal.                       Manfred nam de Shimano Tribal rugzak.

 

Vervolgens ging er gelukkig nog een groot aantal mensen terug naar het parcours om de 2 gestrande deelnemers weer vlot te trekken, helemaal super. Dus na enig gedoe konden zij (helaas met een lege maag) ook huiswaarts gaan.

 

 

 

En tot slot nog even een filmpje die een duidelijk beeld geeft van hoe de dag er ongeveer uitzag:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat was het dan weer, op naar de volgende wedstrijd;

 

Jos.